frontpage 11/2011

Tieteen Kuvalehti 11/2011

Lue muun muassa ötökkäravinnnosta, suomuumioiden uusista elämäntarinoista ja siitä, miten vamma voi vahvistaa toimivia aisteja.

maanantai 1. elokuuta 2011

Korppu ja lerppu sanovat sanoina jotakin vain niille, joilla on jo jonkin verran elinvuosia takanaan. Aika on jo ehtinyt ajaa näiden levykkeiden ohi, ja nyt myös cd ja dvd alkavat olla vanhanaikaisia tallennusvälineitä. Kehitys etenee niin nopeasti, että vanhoilla menetelmillä tallennettua tietoa ei välttämättä aina pystytä enää lukemaan.

Syynä on osaksi se, että muistivälineet ovat rikki, ja osaksi se, että tiedon lukemiseen tarvittavat laitteet ovat joko epäkunnossa tai ne on tuhottu. Tieteen maailmassa digitaalisen tiedon varastointiin liittyvät ongelmat voivat johtaa suuriin menetyksiin. Ennen tutkijat ikuistivat tuloksensa kirjoihin ja kansiin, mutta monet nykytutkimukset ovat tallessa vain sähköisessä muodossa.

Tietoa tuotetaan niin nopeaa tahtia, että jos kaikki tulostettaisiin, paperinippu kasvaisi nopeammin kuin raketti lentää. Ei siis ihme, että asiantuntijoilla on kiire ratkoa tiedon varastointi- ja hallinnointiongelmia. Lue lisää Tieteen Kuvalehden numerosta 11/2011.

Riikka Weckstén toimittaja

Grönlanti suoristuu ja vihertyy

Samalla, kun Grönlannin mannerjäätikön sulaminen nostaa meren pintaa, se myös keventää maanpinnan kuormaa. Saaren kuopalla oleva kallioperä onkin jo alkanut oieta.

Eroon elohopeasta

Elohopeaa käytetään yhä monissa arkisissa hyödykkeissä. Parhaillaan valmistellaan tämän myrkyllisen alkuaineen maailmanlaajuista käyttökieltoa.

Perimä muuttuu kaiken aikaa

Perintöainekseen kuuluu liikkuvia dna:n osia: hyppiviä geenejä, jotka tuottavat uusia ominaisuuksia. Niistä voi olla sekä hyötyä että haittaa.

Hyönteisherkkuja

Hyönteiset ja niiden toukat ovat hyvää ravintoa, ja niistä voi jopa löytyä ratkaisu maailman ruokapulaan. Ruoan tuottaminen ötököiden avulla rasittaa myös ympäristöä vähemmän kuin karja-, sika- tai siipikarjatalous. Uudenlaiseen ravintoon pitää vain tottua.

Muita aiheita:

Luotaimet suoltavat uutta tietoa Kuusta Vamma vahvistaa toimivia aisteja Suomuumiot saavat uusia elämäntarinoita Hämmästyttäviä numerotietoja tornitaloista

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: