Frontpage 11/2010

Tieteen Kuvalehti 11/2010

Lue muun muassa avaruustutkimuksen vanavedessä syntyneistä keksinnöistä.

tiistai 6. heinäkuuta 2010 teksti Riikka Weckstén

Naarmuuntumattomat linssit, kestävät autonrenkaat, ergonomiset patjat, huomaamattomat hammasraudat, kätevät sipsipakkaukset, tehokkaat ruostesuojamaalit ja navigaattorit. Nämä kaikki on aikoinaan kehitetty avaruuslentojen erityisoloja varten. Ne ovat rikkaiden maiden asukkaille arkisia asioita, joiden yhteys ilmakehän ulkopuoliseen maailmaan on vain harvoille tuttu.

1950-luvulta alkaen avaruustutkimus on tuottanut keksintöjä, jotka sittemmin ovat siirtyneet tavallisten ihmisten käyttöön. Jo vuonna 1962 Nasa perusti ohjelman, jonka tavoitteena oli kehittää avaruustekniikan sovelluksista maanläheisiä versioita. Esimerkit osoittavat, että jossakin on onnistuttu.

Ideat on syytä laskea plus-puolelle, kun arvioidaan sitä, kannattaako kallista avaruustutkimusta rahoittaa. Lue lisää sen siipien suojassa syntyneistä keksinnöistä uudesta Tieteen Kuvalehdestä.

Riikka Weckstén toimittaja

Maailman suurin luolasto kasvaa Borneossa Gua Batu Putihin luolastoa 2009 tutkinut ryhmä havaitsi, että se on suurempi kuin on luultukaan. Luolia aiotaan kartoittaa tulevaisuudessa lisää.

Nirsoilu pahentaa saukon ahdinkoa Kun ravinnosta on pulaa, merisaukko erikoistuu pyytämään tiettyjä eläimiä. Nirsoilu kuitenkin heikentää saukon yleiskuntoa ja jouduttaa kuolemaa.

Hiilidioksidi poistuu savusta Hiilidioksidia voitaisiin jo ottaa talteen ja varastoida, mutta esteenä ovat suuret kulut. Tilanne muuttuu, kun käyttöön saadaan edullisempia menetelmiä.

Aivojen arvoitukset: Miten muisti toimii? Tutkijat ovat alkaneet ymmärtää, millaisen järjestelmän varassa ihminen muistaa – ja unohtaa. Silti avoimia kysymyksiä on yhä paljon.

Muita aiheita: Dna antoi kasvot Grönlannin asuttajille Ihmisen ikä riippuu geeneistä 3-d-tulostimet valmistavat jo siirteitä Aurinkokunta numeroina

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: