frontpage 10/2011

Tieteen Kuvalehti 10/2011

Lue rikostutkinnassa käytettävistä uusista menetelmistä, hirmuliskojen sukupuun harvenemisesta ja siitä, miten muistot pestään puhtaaksi peloista.

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Fysiikan tutkimus on 300 viime vuoden aikana moneen kertaan muuttanut ihmisten maailmankuvaa. Jokaisella vuosisadalla on ollut suuria kysymyksiä, joihin fyysikot ovat etsineet ja löytäneet vastauksia. Vastaukset ovat ensin olleet teorioita, jotka on sitten todistettu kokeellisesti oikeiksi. Vähitellen tiedot maailmasta ja vallitsevista luonnonlaeista ovat täydentyneet. Uutta tietoa on myös hyödynnetty käytännön ratkaisuissa, jotka ovat osaltaan muuttaneet ihmisten jokapäiväistä elämää. Höyrykone ja sähkö ovat niistä hyviä esimerkkejä.

Nykyfyysikoidenkin pitää vastata moniin kysymyksiin maailmankaikkeuden rakennusaineista ja siellä vaikuttavista voimista. Tällä kertaa haaste vaan on entistä suurempi. Nyt ei ole teknisesti mahdollista tehdä kokeita, joilla teoriat voitaisiin joko todistaa tai kumota.

Lisäksi teorioiden ja käytännön sovellusten välinen kuilu on kasvanut niin suureksi, että on tullut aika kysyä, mihin fysiikan pitää jatkossa panostaa: teoriaan vai tutkimukseen, jota voidaan hyödyntää päivittäisessä elämässä. Lue lisää tämän numeron Fysiikka tienhaarassa -artikkelista.

Riikka Weckstén toimittaja

Uudessa-Seelannissa pelastettiin valaita

Valaita rantautuu Uudessa-Seelannissa tuon tuostakin, mutta 70 pallopäävalaan pelastamiseksi tarvittiin jo erikoistoimia.

Eroon pyörätuolista

Ulkoinen tukiranka, eksoskeleton, liikuttaa käyttäjän jalkoja polven ja lonkan kohdalle asennettujen moottorien avulla. Liikkumisen vapaus parantaa myös elämänlaatua.

Tekniikka paljastaa murhaajan

On tapahtunut murha. Todistajia ei ole, joten johtolangat on etsittävä murhapaikalta. Tieteen Kuvalehti tutki, mitä kaikkea rikoksesta ja sen tekijästä saadaan selville nykyisillä ja kehitteillä olevilla menetelmillä.

Asteroidit luupin alla

Neljän vuoden lennon jälkeen Dawn-luotain on saapunut asteroidivyöhykkeelle. Sieltä sen toivotaan löytävän uutta tietoa Aurinkokunnan synnystä.

Muita aiheita:

Hirmuliskojen sukupuussa on liikaa oksia Muistot pestään puhtaaksi peloista Faraon kauppa-alus oli merikelpoinen Peilikaukoputken tarina

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: