Frontpage 10/2010 DK

Tieteen Kuvalehti 10/2010

Lue Tutankhamonista ja uusista geenitutkimuksista, joissa selvisi lapsihallitsijan kuolinsyy.

perjantai 11. kesäkuuta 2010

Kun brittiarkeologi Howard Carter vuonna 1922 avasi harvinaisen hyvin säilyneen haudan, hän teki egyptologian historian merkittävimmän löydön. Tutankhamonin kammiosta paljastui ällistyttävän hienoja esineitä, mutta suurin yllätys oli nuorena kuolleen hallitsijan muhkea kultainen kuolinnaamio. Upea maski leimasi vuosikymmeniä myös Tutankhamonia koskevaa tutkimusta, sillä se antoi vaikutelman häikäisevän voimakkaasta hallitsijasta. Vasta modernin geenitekniikan käyttö lopetti keskustelun lapsihallitsijan yli 3?300 vuotta sitten sattuneesta kuolemasta.

Uusissa tutkimuksissa on käynyt ilmi, että Tutankhamon ei saanut surmaansa väkivallan uhrina, vaan hän oli sairauksien heikentämä raajarikko, joka joutui kärsimään sukusiitoksen seurauksista. Malaria ja hieman ennen kuolemaa sattunut reisiluun murtuma koituivat lopulta hänen kuolemakseen. Geenitutkimus valotti myös hallitsijan sukulaisuussuhteita. Lue lisää Tutankhamonista uudesta Tieteen Kuvalehdestä.

Riikka Weckstén toimittaja

Eläinkunnan parhaat pelurit Apinauros antaa vääriä varoituksia, jotta se saisi itse herkutella. Viittoilijarapu huijaa valesaksillaan. Opossumi taas leikkii kuollutta. Eläimet siis pettävät saadakseen turvaa, ruokaa ja seksiä.

Tarjolla laboratoriossa kasvatettua tekolihaa Perinteiselle lihantuotannolle saattaa tulevaisuudessa löytyä vaihtoehto, kun viljelmissä kasvatetaan tekolihaa lihassolujen esiasteista.

Tutkimusmatka ulottuvuuksiin Yleensä puhutaan kolmesta ulottuvuudesta. Niiden lisäksi kaikkeudessa voi kuitenkin olla kuusi piiloulottuvuutta.

Aivojen arvoitukset? Mitä älykkyys on? Viime vuosina on saatu uutta tietoa siitä, miten aivot toimivat, missä älykkyys sijaitsee ja miksi jotkut ovat muita selvästi terävämpiä.

Aavikoille nousee vesitorneja Saksalaistutkijoiden kehittämässä menetelmässä ilmasta kerätään kosteutta suolojen ja aurinkoenergian avulla. Laitoksista toivotaan helpotusta aavikkojen vesipulaan.

Muita aiheita: Magneetti vie lääkkeen oikeaan paikkaan Palontorjunta viilentää Maan ilmastoa Leprapotilaan hauta 2?000 vuoden takaa Näin mitataan maanjäristyksiä

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: