7th century bronze buckle

Visa: 10 korvaamatonta keksintöä

Milloin alettiin käyttää vesivessaa? Miten penisilliini keksittiin? Milloin nolla otettiin käyttöön? Testaa tietosi korvaamattomista keksinnöistä ja - jos uskallat - haasta myös ystäväsi visaan!

maanantai 10. lokakuuta 2011
Soljella on ollut tärkeä merkitys niin vaatetuksessa kuin laukkujen, laskuvarjojen ja purjeveneiden kehityksessäkin. Mihin muinaiset roomalaiset käyttivät solkia?
Jos matemaatikot eivät olisi alkaneet 800-luvulla käyttää lukua nolla, ei olisi voitu suorittaa laskelmia, joihin tieteen nykyinen kehitys perustuu. Missä nolla otettiin käyttöön?
Paperilla on ollut valtava merkitys tiedonvälityksessä. Sitä käytetään myös muun muassa pakkausmateriaalina ja setelien valmistukseen. Paperin kaltaisia materiaaleja on valmistettu monessa maankolkassa, mutta kenen keksintönä varsinaista paperia pidetään?
Kuulakärkikynä on keksitty useaan otteeseen. Ensimmäinen patentti sille myönnettiin 1888, mutta vasta unkarilainen Laszlo Biro kehitti toimivan mallin vuonna 1938. Mikä vika edellisissä malleissa oli?
Ihminen on yrittänyt mitata aikaa jo tuhansia vuosia. Vasta tasku- ja rannekellojen keksiminen 1500-luvulta alkaen teki ajanmittaamisesta arkista. Rannekellot eivät heti lyöneet itseään läpi. Miksi?
Ilman pyörää liikkuminen olisi vähäistä. Pyörä kuitenkin keksittiin jo melko kauan ennen kuin sitä älyttiin käyttää kulkuneuvoissa. Kuinka kauan ennen?
Vesivessa on yksi keksinnöistä, joita ilman ihmiset eivät olisi voineet asettua asumaan kaupunkeihin. Koska vesivessat keksittiin?
Thomas Edison keksi ensimmäisen hehkulampun. Hän teki useita kokeita löytääkseen parhaan materiaalin hehkulangan hiilikuitua varten. Mikä osoittautui parhaaksi materiaaliksi?
Skotlantilainen lääkäri Alexander Fleming keksi penisilliinin, joka on sittemmin pelastanut miljoonia ihmishenkiä. Miten Fleming teki keksintönsä?
Veitsi on ihmisen vanhimpia työkaluja. Ensimmäiset veitset valmistettiin piistä tai jostain muusta kivilajista. Kuinka vanha keksintö veitsi ainakin on?

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: