nb_u42 fingerprint

Sormenjälki avaa niin iPadin kuin riippulukonkin

Apple on juuri esitellyt kaksi uutta iPadia, jotka monien älypuhelimien tavoin pystyvät tunnistamaan sormenjäljet. Sormenjälkitunnistus toimii nykyisin yhä useammin myös edullisissa riippulukoissa ja ovenkahvoissa.

torstai 16. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Enää ei tarvitse hermostua, jos avaimet tai ovikoodi unohtuvat. Nyt riittää, että asetat sormesi lukon päälle tai ovenkahvalle, niin lukko avautuu. Sormenjälkitunnistus nimittäin yleistyy nopeasti yhä edullisemmissa kulutustuotteissa.

Uusissa sormenjälkitunnistimissa käytetään joko puolijohdeanturia, jossa sormi pitää viedä laitteen päälle, tai biometrista tunnistesirua, jolloin sormi tulee pitää paikoillaan ja laite tunnistaa sormen "kuvan".

Sormenjälkilukkoja myynnissä Amazonilla

Sormenjälkitunnistukseen perustuvia lukkoja on jo markkinoilla. Esimerkiksi iFingerLock Biometric Padlock -riippulukko on myynnissä Amazonin verkkokaupassa 94 dollarilla eli noin 74 eurolla.

Lukko toimii tavallisilla paristoilla, eikä se vaadi yhteyttä älypuhelimeen tai tietokoneeseen.

Lukko muistaa ja tunnistaa jopa kymmenen eri sormenjälkeä, joten ei haittaa vaikka taloudessa asuisi koko lentopallojoukkue.

Ovenkahva tunnistaa sormenjäljen

Amazonilta voi ostaa myös ovenkahvoja, joissa on sormenjälkitunnistin joko vasemmalle tai oikealle kädelle.

Sormenjälkitunnistus leviää yhä useampiin laitteisiin. Keväällä kiinalainen Qoros esitteli maastokäyttöön soveltuvan eBIQE-sähköpyörän, joka tunnistaa käyttäjänsä sormenjäljen. Markkinoille on tulossa myös pyörälukkoja, joissa on älypuhelimella hallittava sormenjälkitunnistus.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: