nb_u49 Gadgets

Joululahjoissa ei ole piuhoja

Tämän joulun 10:tä suosituinta vempainta yhdistää yksi asia: ne viestivät langattomasti. Ne myös liittyvät tiiviisti käyttäjänsä elämäntapaan.

torstai 4. joulukuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Kun vuoden 10 suosituinta vempainta laitetaan riviin, on selvää, että piuhat ovat out ja langaton viestintä on in. Kaikki Tieteen Kuvalehden valitsemat laitteet voivat käyttää kahta langatonta yhteydenpitotapaa: langatonta lähiverkkoa (WLAN) ja Bluetoothia.

WLAN on kuin radio

Langattomassa lähiverkossa data siirtyy radioaaltojen avulla samaan tapaan kuin dataa siirretään televisioon, radioon tai matkapuhelimeen. Lähetys tapahtuu vain eri taajuuksilla.

Tietokoneen, matkapuhelimen tai älykellon WLAN-sovitin muuntaa dataa – esimerkiksi kuvaa tai ääntä – nollista ja ykkösistä radiosignaaleiksi, jotka se lähettää antennin kautta reitittimeen.

Reititin on yhdistetty johdolla internetiin. Se muuttaa signaalit dataksi, jotka se lähettää nettiin tai suoraan toiseen laitteeseen, esimerkiksi langattomaan kaiuttimeen.

Langaton verkko vaatii reitittimen

Langattomat laitteet voivat myös kommunikoida keskenään lähiverkon kautta. Järjestelmä vaatii kuitenkin aina jonkin välittäjän, kuten reitittimen, joka on yhteydessä sekä internetiin että sähköverkkoon.

Laitteiden keskinäinen viestintä ei onnistu reitittimen kautta, jos olet vaikkapa lenkillä sähköpolkupyörä tai aktiivisuusranneke mukanasi. Tällöin ongelman ratkaisee Bluetooth-tekniikka.

Bluetooth kulkee oikotietä

Myös Bluetooth viestii radiosignaalien avulla. Bluetooth-yhteyden taajuus on 2,45 gigahertsiä, eli se on lähellä lähiverkon toista taajuusaluetta.

Bluetooth-tekniikassa lähetin välittää erittäin heikkoa signaalia, mikä tarkoittaa sitä, että se ei häiritse muita signaaleja eikä myöskään vaadi kovin paljon sähköä.

Lisäksi Bluetooth-lähetin vaihtaa taajuuttaan noin 1 600 kertaa sekunnissa, minkä ansiosta jopa kahdeksan laitetta voi olla yhteydessä samaan lähettimeen.

Bluetooth soveltuu ulkoiluun

Bluetoothin haittapuoli on sen lyhyt kantomatka, mikä yleensä on noin 10 metriä. Sillä ei myöskään voida välittää yhtä suuria datamääriä kuin lähiverkossa.

Bluetooth käyttää täysin omia vakioprotokolliaan, joten sitä voidaan käyttää ilman asetusten muuttamista, reitittimiä ja internetyhteyttä. Sen avulla kaksi laitetta voivat viestiä keskenään suoraan missä vain – myös ulkona.

Tieteen Kuvalehden valitsemat 10 joululahjatrendiä

Koptereita kansalle

Pienet, älypuhelimella ohjattavat kopterit ovat hinnaltaan jo varsin houkuttelevia. Uusi pienikokoinen Nixie-kamerakopteri on niin kutsuttu selfie-lennokki, joka voidaan kiepsauttaa ranteen ympärille kellon tavoin.

Kamerat erikoistuvat

Älypuhelimet ovat suurelta osin korvanneet pienet digikamerat. Oikeat kamerat sen sijaan ovat erikoistuneet eri tehtäviin. Esimerkiksi GoPro Hero 4 kuvaa HD- eli teräväpiirtotasoista videota ja siirtää sitä ajantasaisesti suoraan puhelimeen.

Älykello on ensi vuoden hittituote

Niin kutsutut älykellot ovat kuin pieniä ranteeseen sopivia älypuhelimia. Tällä hetkellä Pebble Steel -kello on saanut eniten kehuja, mutta monet odottavat Applen vuonna 2015 ilmestyvää älykelloa.

Kotia ohjataan langattomasti

Älykoti on ollut tuloillaan jo muutaman vuoden ajan. Nyt markkinoilla on jo robotti-imureita ja kauko-ohjauksisia termostaatteja sekä älypuhelimella ohjattavia led-lamppuja, kuten Philipsin Hue.

Musiikkia ilmassa

Musiikin langaton striimaus eli suoratoisto on ollut mahdollista jo muutaman vuoden ajan, mutta tänä vuonna tarjolla olevien kaiuttimien määrä on lisääntynyt huimasti. Sono tarjoaa järjestelmän, joka luo musiikkiverkon internetyhteyden ja lähiverkon avulla.

Treenimusiikkia langattomasti

Oman kunnon ylläpitäminen on ehkä vielä enemmän in kuin lennokit ja selfiet. Bluetooth-tekniikan avulla voit esimerkiksi Beatsin kuulokkeiden kautta olla langattomasti yhteydessä sekä aktiivisuuttasi seuraavaan laitteeseen että musiikkisoittimeen.

Terveys, terveys ja terveys

Tammikuussa alkaa kuntokuuri, ja sitä varten on olemassa monta teknistä apuvälinettä. Withings-älyvaaka ei ainoastaan punnitse sinua, vaan se myös lähettää tiedot sykkeestä, rasvaprosentista ja BMI:stä suoraan älypuhelimeesi.

Tablettien suosio vähenee

Sitä mukaa kuin älypuhelinten koko kasvaa, tablettien myynnin odotetaan pienenevän. Suuntaus näkyy jo nyt Applen iPadien myynnissä. Apple on juuri julkaissut uuden iPad Air 2:n, ja kaupan hyllyltä löytyy myös Googlen uusi Nexus 9.

Puhelimet kasvavat

Applen uudet iPhone 6 ja 6 Plus ovat jo myynnissä, samoin Googlen Nexus 6 ja kiinalainen OnePlusOne. Eri kohderyhmille tarkoitetuille tuotteille on yhteistä se, että niiden näytöt ovat melkein yhtä suuria kuin tabletin.

Polkupyörä sähköistyy

Sähköpyörät ovat suosittuja vanhempien ihmisten keskuudessa. Ensi vuonna pyöriin odotetaan ilmestyvän jos jonkinlaisia sähkömoottoreita ja akkuja. Copenhagen Wheel -järjestelmän voi asentaa tavalliseen pyörään. Sen voi tilata jo nyt, toimitus on ensi vuonna.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: