Bond kello

James Bond ja kaikkien aikojen agenttikellot

Tekniset edistysaskelet ja monenlaiset vakoojanlaitteet ovat aina olleet tärkeä osa Bond-filmejä. Muun muassa agentti 007:n kellot ovat vuosien varrella sisältäneet esimerkiksi geigermittarin, minisirkkelin, laserin ja monta muuta vimpainta.

keskiviikko 28. lokakuuta 2015 teksti Thomas Lykke Olesen

Tähän on koottu eri Bond-filmeissä esiintyneet agenttikellot:

 • Ensimmäisessä James Bond -filmissä, joka oli vuonna 1962 ensi-iltansa saanut Salainen agentti 007 ja tohtori No, Bondin rannekello ei vielä sisältänyt kovin kummoisia apuvälineitä. Hän kuitenkin käytti kellon itsevalaisevia osoittimia testatakseen filmissä myös esiintynyttä geigermittaria.

 • Vuoden 1963 Salainen agentti 007 Istanbulissa -elokuvassa erikoinen kello ei ollut suinkaan Bondilla vaan Red Grant -nimisellä roistolla. Kello sisälsi vaijerin, jolla Red Grant kuristi erään agentin. Hän yritti myöhemmin tehdä saman agentti 007:lle, mutta yritys ei onnistunut yhtä hyvin.

 • Bondin ensimmäinen varsinainen vimpain- eli gadget-kello nähtiin vuonna 1965 Pallosalama-elokuvassa. Tuolloin Bondilla oli Breitling Top Time -rannekello, joka sisälsi geigermittarin. Bond käytti sitä vierallessaan filmin roiston, Largon, huvilalla.

Uusi James Bond ja uudet hienot kellot

 • Elä ja anna toisten kuolla -filmissä (1973) Sean Connery korvattiin Roger Moorella. Bondin näyttelijän lisäksi filmissä vaihtui myös Bondin kello. Tällä kertaa se oli Rolex Submariner, jossa oli kaksi erikoistoimintoa. Toinen niistä oli voimakas sähkömagneetti, jonka Bond pystyi aktivoimaan, jos hän halusi päästä käsiksi metalliesineisiin nopeasti. Kellossa oli myös pienikokoinen sirkkeli kellotauluun upotettuna.

 • 007 rakastettuni -filmissä vuonna 1977 Bondilla oli ranteessaan Seiko 0674, joka sisälsi eräänlaisen minifaksin. Kello pystyi tulostamaan viestejä kapeille paperisuikaleille, joita oli ahdettu kellon sisään.

 • Kuuraketti-filmissä (1979) Bondin ranteessa komeili jälleen Seiko. Tällä kertaa malli oli kuitenkin M354-5019. Kello sisälsi pienen määrän tehokasta räjähdettä, jonka Bond pystyi kiinnittämään haluamaansa paikkaan ja räjäyttämään kellon avulla. Lisäksi Bondilla oli ranteessaan toinenkin ässä.

 • Vuonna 1981 ilmestyi elokuva Erittäin salainen. Siinä oli astetta hienompi kello kuin 007 rakastettuni -filmissä (1977). Bondin kello, joka oli tällä kertaa Seiko Duo-Time H357, pystyi vastaanottamaan viestejä. Erittäin salaisessa viestit ilmestyivät pienelle nestekidenäytölle eivätkä tulostuneet paperisuikaleille, kuten 007 rakastettuni -elokuvassa.

 • Octopussy – mustekala (1983). Tässä filmissä Bond käytti kahta erilaista kelloa, jotka molemmat olivat Seiko-merkkisiä. Toinen oli Seiko Sports 100 G757, joka sisälsi jäljitysjärjestelmän. Bond käytti sitä väärennettyyn Fabergé-munan sisälle piilotetun jäljityslaitteen paikantamiseen.

Uudet kellot – nyt mukana myös laser

 • Vuonna 1983 valkokankaalle ilmestyi Älä kieltäydy kahdesti. Se ei ollut Eon Productionsin tuotantoa, kuten useimmat muut aiemmat Bond-filmit, minkä vuoksi sitä on pidetty epävirallisena Bond-filminä. Toinen syy filmin vieroksuntaan oli se, että se oli tosiasiassa vuoden 1965 Pallosalama-filmin toisinto.

 • 007 vaaran vyöhykkeellä -elokuvassa vuonna 1987 Bondin roolia näytteli Timothy Dalton ja jälleen mukana oli myös erikoinen kello. Tällä kertaa sitä ei käyttänyt 007 itse vaan elokuvan pahis kenraali Puškin. Kellossa oli hälytystoiminto. Kun Bond uhkasi Puškinia, roisto painoi kellon nappia, minkä jälkeen kellotaulussa alkoi vilkkua punainen valo ja vartijat ryntäsivät paikalle.

Brosnanin kausi ja Omega-kellot

 • Vuonna 1995 elokuvassa 007 ja kultainen silmä nyt Pierce Brosnanin esittämä 007 on jälleen saanut avukseen agenttikellon. Tällä kertaa se on Omega Seamaster. Kello sisälsi jo toisen kerran laserleikkurin sekä sytyttimen, jolla Bond saattoi langattomasti virittää ja räjäyttää miinoja.

 • Pian Bond esiintyi jälleen Omega Seamaster ranteessaan. Huominen ei koskaan kuole vuodelta 1997 sisälsi kellon, jossa oli irrotettava räjähdyspanos. Kun panos oli sopivassa paikassa, se pystyttiin räjäyttämään kääntämällä kellon osoittimia.

 • Kun maailma ei riitä -filmissä vuodelta 1999 Bond käytti kolmatta kertaa peräjälkeen Omega Seamasteria. Tällä kertaa kellosta pystyi ampumaan 50 jalkaa pitkän vaijerin, joka kannatti 800 naulan painon. Sen toinen, vähemmän vaikuttava erikoisominaisuus oli se, että sen kellotaulu hohti voimakkaasti.

 • Bond käytti jälleen Omegaa Kuolema saa odottaa -filmissä vuonna 2002. Kello sisälsi Älä kieltäydy kahdesti- ja 007 ja kultainen silmä -filmien tapaan laserleikkurin ja räjähteen sytyttimen.

Saat kellon, kun tilaat Tieteen Kuvalehden.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: