nb_u43 Apple

Applen uusi supernäyttö menee överiksi

Elektroniikkajätti Apple on julkistanut uuden tietokoneen, jonka näyttö pystyy esittämään kuvia viisinkertaisella teräväpiirtotarkkuudella. Tarkkuus on suurempi kuin useimmat pystyvät käsittämään.

keskiviikko 22. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Muutaman viime vuoden aikana televisiomarkkinoille on ilmaantunut niin sanottuja 4k– eli ultrateräväpiirtonäyttöjä. Ultrateräväpiirtotelevision kuva on neljä kertaa niin tarkka kuin tavallisissa teräväpiirtotelevisioissa.

Nyt Apple panee paremmaksi iMac-tietokoneilla, joiden näytön erottelukyky on teräväpiirtonäyttöihin verrattuna viisinkertainen (5 120 x 2 880 pikseliä).

Vaikka luvut voivat näyttää paperilla todella vaikuttavilta, huippunäytön ostaja ei välttämättä käytännössä näe eroa.

Televisionäytön kuva on liiankin tarkkaa

Kun ihminen istuu noin puolen metrin päässä näytöstä, silmä pystyy rekisteröimään 170 dpi:tä eli kuvapistettä tuumalla, mikä vastaa 4 400 x 2 600 pikseliä iMacin kohtalaisen suuressa näytössä.

Tietokonevalmistaja ei ole suinkaan ainoa, jonka tarjoama tekniikka ylittää ihmisen hahmotuskyvyn.

Mitä kauempana katsoja istuu näytöstä, sitä vaikeampaa kuvapisteiden eli pikseleiden erottaminen on. Siksi ultrateräväpiirtotarkkuus on jotain, mitä katsoja ei välttämättä hahmota lainkaan.

Pikseli erottuu käsivarren mitalta

Ihmisen näkökenttä kattaa noin 200 astetta eli hieman puoliympyrää enemmän. Jos käsivarren ojentaa, etusormen kynsi kattaa noin yhden asteen alan.

Jos kynteen maalataan vieri viereen 120 mustaa ja valkoista raitaa, ihmissilmä pystyy vielä teoriassa erottamaan ne toisistaan.

Useimmat ihmiset eivät kykene erottamaan pikseleitä, jotka ovat kaksi kertaa niin isoja kuin edellämainitut raidat ja siksi heidän kohdallaan seinällä useiden metrien päässä roikkuvan television ultrateräväpiirtotarkkuus menee luultavasti aivan hukkaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: