Monitoring

Et pääse piiloon

Valvonta: Teleoperaattorit säilyttävät puhelutietoja vähintään 12 kuukauden ajan, halusimme me sitä tai emme.

keskiviikko 19. helmikuuta 2014 teksti Erik Wied

Joka ainoa päivä jokainen meistä jättää digitaalisia jälkiä, joita tiedustelupalvelut, viranomaiset, yritykset ja muut toimijat voivat seurata. Esimerkiksi kauppaketju tietää tarkalleen, mitä kanta-asiakaskortin haltija ostaa ja mihin hänen rahansa kuluvat. Tiesitkö esimerkiksi, että:

  • Jos sinulla on kanta-asiakaskortti, jolla saa alennusta tai bonusta, kauppaketju tietää tarkkaan, mitä ostat. Näin kauppa voi kohdentaa mainontaansa juuri sinulle.

  • Jos lataat kuvat Instagramin kaltaisille sivustoille, kuvassa voi olla mukana metatiedot. Niiden avulla saadaan selville, missä kuva on otettu, joten samalla tulet paljastaneeksi omat liikkeesi.

  • Televisio voi kuvata sinua, kun makaat sohvalla. Jos televisiossa on webbikamera, hakkerit voivat ottaa kameran haltuunsa ja seurata puuhiasi.

  • Sähköpostiviestejä voidaan seurata ja napata. Poliisi ja tiedustelupalvelut voivat päästä niihin käsiksi. Jos käytät esimerkiksi Googlen Gmailia, saattaa olla, että tietokone ”lukee” viestisi. Sisällön perusteella Google voi kohdentaa sinulle mainontaa.

  • Teleoperaattoreilla on velvollisuus pitää tallessa kaikki puhelutiedot vähintään vuoden verran. Puheluiden lisäksi tiedoista selviää, missä olet ollut, kun puhelimessasi on ollut virta päällä.

  • Autosi rekisterikilpi on luultavasti kuvattu monta kertaa sekä avoimesti että tietämättäsikin. Tekniikkaa käytetään pysäköintitaloissa mutta yhä useammin kilvestä nappaa kuvan poliisi. Poliisi etsii rekisterikilpien avulla muun muassa varastetuiksi ilmoitettuja ja katsastamattomia ajoneuvoja.

Lue lisää: Et ole ikinä yksin

Lue koko artikkeli valvonnasta Tieteen Kuvalehden numerosta 4/2014. Lehden tilaajana voit myös ladata artikkelin napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Seuraa valvontaa

Netissä on runsaasti esimerkkejä valvonnasta ja siitä, miten voi välttyä valvonnalta. Saksalainen vihreä poliitikko Malte Spitz on itse julkistanut tietonsa kiinnittääkseen huomion teleoperaattoreiden toimintaan. Aina, kun hänen puhelimessaan on ollut virta, hänen liikkeitään on voitu seurata niin Berliinissä kuin muuallakin. Kurkista Malte Spitzin elämään minuutti minuutilta tästä:

Seuraa Malte Spitzin elämää Twitterissä tästä.

Ihmisten liikkeitä voi seurata helposti esimerkiksi heidän Instagram-kuvapalveluun lataamiensa kuvien avulla. Kuvatiedostot sisältävät nimittäin metatietoa eli muun muassa tiedot kuvan ottopaikasta ja ajankohdasta. Metatietojen tallentumisen kuvatiedostoon voi yleensä estää, mutta jos tätä ei tee,

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: