nb_u25 top

Poliisi skannasi 100 000 festivaalivieraan kasvot

Joka vuosi Englannissa järjestettävän Download Festivalin vieraat olivat koekaniineina, kun poliisi viime viikonloppuna yritti vähentää rikoksia kasvoskannauksen avulla.

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015 teksti Karen Grubbe

Olutta, musiikkia ja kasvoskannausta. Tältä kuulosti viime viikonloppuna englantilaisen Download Festivalin ohjelmisto. Paikallinen poliisi oli nimittäin sijoittanut kasvoskannereita strategisiin kohtiin festivaalialuetta.

Laitteiden ottamia kuvia kasvoista verrattiin jatkuvasti poliisin tietokantoihin rikosten vähentämiseksi festivaalin aikana.

Kasvot tunnistetaan pisteistä

Kasvot ovat yksilölliset. Jotta niitä voidaan vertailla keskenään, ne pitää tiivistää tietyiksi piirteiksi, kuten silmien etäisyydeksi toisistaan, nenän leveydeksi ja leuan pituudeksi.

Kasvoskanneri määrittää noin 80 kohtaa kasvoista ja mittaa niiden etäisyydet toisistaan. Kuva: Frank Boston/Shutterstock

Kasvojentunnistus perustuu yleensä siihen, että tietokoneohjelma etsii ensin kuvasta tietyt elementi, kuten nenän, suun ja silmät, ja määrittelee niiden muodot noin 80 kiintopisteen avulla.

Sen jälkeen se mittaa pisteiden väliset etäisyydet ja etsii vastaavat luvut tietokannasta.

Tekniikkaa testattiin ensimmäisen kerran Englannissa

Ei tiedetä, pystyvätkö kasvoskannerit rekisteröimään kasvot, jos ne on maalattu tai niissä on lävistyksiä. Kasvojentunnistusmenetelmät ovat kuitenkin viime vuosina parantuneet ja ne pystyvät rekisteröimään kasvoja eri kulmista ja eri valaistusolosuhteissa.

Englannin poliisi ei ollut aiemmin käyttänyt kasvojentunnistusta rikollisten etsimiseen suurissa yleisötapahtumissa. Järjestelmää on kuitenkin käytetty muun muassa Yhdysvalloissa Boston Calling -musiikkifestivaaleilla sen jälkeen, kun Bostonin maratonilla tapahtui terrori-isku huhtikuussa 2013.

Download Festivalin koetta on kuitenkin arvosteltu, koska siellä ei tapahtunut paljon rikoksia edellisenä vuonna. Nyt kävijöitä oli 120?000, joista pidätettiin 91.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: