Vainaja hautaan typpikylvyn kautta

Pakastekuivauksesta ympäristöystävällinen hautaustapa

tiistai 1. syyskuuta 2009

Ihminen kuormittaa ympäristöä kuoltuaankin. Perinteisessä arkkuhautauksessa arkku kaivetaan 1,5–2 metrin syvyyteen, jossa ruumis maatuessaan voi päätyä rasittamaan pohjavesiä. Tuhkaus taas voi tuottaa haitallisia kaasuja. Ruotsissa on kehitetty ekologisempi vaihtoehto. Biologi Susanne Wiigh-Mäsakin kehittämässä menetelmässä ruumis ja arkku jäädytetään –196-asteisessa nestemäisessä typessä, jolloin ne muuttuvat erittäin hauraaksi. Tämän jälkeen ruumis ja arkku hajotetaan tärisyttämällä ja kuivataan, jolloin seoksesta poistuu vesi, jota kehosta on kaikkiaan 70 prosenttia. Jäljelle jää alle millimetrin kokoisista rakeista koostuvaa orgaanista jauhetta. Mahdolliset metalliosat, kuten hampaiden paikat ja tekonivelet, erotellaan automaattisesti. Jauhe pannaan biohajoavasta aineesta, kuten peruna- tai maissitärkkelyksestä tehtyyn laatikkoon, joka haudataan alle puolen metrin syvyyteen. Laatikko ja jauhe maatuvat noin vuodessa. Wiigh-Mäsak on ehdottanut, että haudalle voi istuttaa puun symboloimaan luonnon kiertokulkua. Ensimmäisenä pakastekuivatusmenetelmän aikoo ottaa käyttöön ruotsalainen Jönköpingin seurakunta vielä tänä syksynä. Menetelmä on herättänyt kiinnostusta myös muun muassa Saksassa, Britanniassa ja Etelä-Koreassa. Ekologisen hautauksen kustannusten kerrotaan olevan suunnilleen samat kuin tavanomaisen tuhkauksen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: