Uusi talo etelänavalle

Napatutkijat muuttavat kerrostaloon

tiistai 1. syyskuuta 2009

Etelänavalla työskentelevillä on työsuhdeasunto, mutta asuinolosuhteet ovat vaatimattomat. Parempaa on luvassa, sillä Amundsenin–Scottin tutkimusasemalle rakennetaan uudet työ- ja asuintilat. Pian tutkijat voivat nauttia mm. ikkunallisista huoneista. Nykyinen asunto ja työpaikka on 33 hengen alumiinikupu. Uudessa 130 miljoonaa euroa maksavassa rakennuksessa on laboratorio, työhuoneet ja asuintilat 200 työntekijälle. Lisäksi 6000 kerrosneliömetriin mahtuu työterveysasema ja lentopallokenttä. Uusi tutkimustutkimus rakennetaan 36 paalun varaan. Ne nostavat rakennuksen kolmen metrin korkeuteen, jotta rakennus ei aivan heti jäisi lumen peittoon. Etelänavalla lumi ei sula, vaan lumipeite kasvaa koko ajan. Vanhat rakennukset piti aika ajoin kaivaa esiin lumesta. Uusi rakennus on suunniteltu niin, että lumen noustua liian korkealle koko rakennusta nostetaan yksi kerros ylöspäin. Uutta tutkimusasemaa suunniteltaessa lähtökohtana oli se, että rakennusta nostetaan kahdesti seuraavien 45 vuoden aikana. Talon rakentaminen etelänavalle on tavallista haastavampi urakka. Pelkästään kuljetusongelmat vaativat erityisratkaisuja. Työmaalla tarvitaan 18 000 tonnia rakennusmateriaaleja ja tarvikkeita. Kuljetuslentokoneeseen mahtuu kerralla 13 tonnin lasti. Koko asema on valmis 2007. Osa tutkijoista on jo muuttanut uusiin tiloihin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: