NB u01 sähköauto

Uusi supersähkö muistuttaa lepakkoautoa

Uusi luksusluokan sähköauto on nähnyt päivänvalon. Prototyyppi muistuttaa ufoa, ja se pullistelee uutuustekniikkaa.

torstai 7. tammikuuta 2016 teksti Signe Sørensen

Teslan tavoin Faraday Future -yritys on saanut nimensä yhden sähkön uranuurtajan mukaan. Siinä missä ensimmäisen nimi on napattu Nikola Teslalta, toinen on ominut sen Michael Faradaylta.

Näyttää siltä, että Faraday Futurekin aikoo kirjoittaa sähkön historiaa. Yritys on "varastanut" useita Teslan parhaimmista aivoista kehittääkseen oman sähköautonsa. Vuoden alussa vasta 18 kuukautta vanha yritys julkisti ensimmäisen supersähköauton prototyyppinsä, FFZero1:n.

Vaikka FFZero1:stä alettiin heti kaavailla Teslan Model S:n kilpailijaa, sen julkistanut Faradayn johtaja Nick Sampson torjui väitteet Faradayn ja Teslan kilpailusta.

Ilmoitusta ei kuitenkaan otettu kovin vakavasti, vaan uutta prototyyppi sai välittömästi liikanimen “Teslan tappaja”.

Ufo, jolla on rutkasti hevosvoimia

Teslan tappaja muistuttaa ufoa etenkin edestä ja istuinten ympäristöstä. Lisäksi se on ahdettu täyteen huipputekniikkaa ja uusia oivalluksia.

Kuljettajan istuin. Kuva: Faraday

Esimerkiksi rungossa olevat kanavat johtavat ympäristöstä tulevaa ilman auton läpi sen sijaan, että kaikki ilma ohjattaisiin auton ohi. Tämä pienentää ilmanvastusta ja toimii luonnollisena jäähdyttimenä.

Auton kantavaa rakennetta, koria, voidaan mukauttaa sen mukaan, kuinka paljon toisiinsa yhdistettyjä akkuja autossa on. Ketjutettuja akkuja on lisäksi helpompaa ladata ja vaihtaa kuin yhtä suurta akkua.

0–100 km/h kolmessa sekunnissa

Moottorin teho on 745 kilowattia, ja se saa auton kiihtymään nollasta sataan kilometriin tunnissa kolmessa sekunnissa eli suurin piirtein samassa ajassa kuin Teslan Model S. Eikä kuljettajan tarvitse kiihdyttää kovin paljon pitempään, ennen kuin auto kiitää jo huippunopeudellaan, joka on 321 km/h.

Faraday Future ilmoitti tosin myös, että se ei aio ryhtyä valmistamaan FFZero1-mallia myyntiin. Prototyyppi on tehty lähinnä esittelemään kaikkea sitä tekniikkaa, jota puolitoista vuotta vanha sähköautoyritys aikoo käyttää muissa sähköautoissaan.

Teslan tavoin Faraday tavoittelee keskivertoa hieman varakkaampia kuluttajia ja äärimmäisen hienolla muotoilulla ja upealla ajoelämyksellä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: