nb_u33 sovemaske

Vaihda aikavyöhykettä ennen kuin nouset koneeseen

Kun alat rukata sisäistä kelloasi ajoissa ennen esimerkiksi Pohjois-Amerikan- tai Aasian-matkaa, vältyt jet lagilta.

torstai 13. elokuuta 2015 teksti Jesper Bindslev

NeuroOn on uusi unimaski, joka helpottaa eri aikavyöhykkeiden välisten matkojen aiheuttamia uniongelmia.

Maski on langattomasti yhteydessä älypuhelimen sovellukseen, jonne syötetään matkan määränpää ja lähtöaika muutama päivä ennen matkaa. Sen jälkeen sovellus kertoo käyttäjälle, milloin tämän pitää mennä ulos aurinkoon tai muualle valoisaan paikkaan ja milloin taas kannattaa ottaa nokoset, jotta tämä sopeutuu parhaalla mahdollisella tavalla matkakohteen aikaan.

Maski simuloi auringonnousua

Lentokoneessa maski laitetaan silmille ennen nukahtamista. Maskin anturit mittaavat silmien liikkeitä, aivotoimintaa, kehon lämpötilaa ja muita toimintoja, jotka ilmaisevat, miten syvää uni on.

NeuroOn-maski.

Maski alkaa herätellä käyttäjää hyvissä ajoin ennen laskeutumista vähitellen voimistuvan valon avulla. Valo huijaa aivot uskomaan, että aamu on koittamassa, ja NeuroOn-maski herättää nukkujan juuri siinä vaiheessa, kun tämä luonnostaan nukkuu kevyimmin.

Maski vaikuttaa melatoniinin tuotantoon

Hellän herätyksen ansiosta matkaaja ei ole tokkurainen ja hän saa parhaimman hyödyn unesta. Valoterapia vaikuttaa aivojen käpyrauhaseen, joka erittää elimistöön ihmisen sisäistä kelloa ohjaavaa melatoniini-hormonia.

Jet lagin eli aikaerorasituksen lisäksi NeuroOn-maski auttaa myös arjen uniongelmissa. Sovelluksen unesta keräämiä tietoja voidaan käyttää muun muassa unettomuuden hoidossa.

Uniongelmat voivat vahingoittaa aivoja

Uusien tutkimusten mukaan huonolaatuinen uni jättää jälkensä aivoihin. Lue alla olevasta Kehno uni näivettää aivot -artikkelista lisää siitä, miten tärkeää uni on ihmiselle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: