Teleskop MOIRE

Muovi keventää kykloopin silmää

Maailman suurin avaruusteleskooppi erottaa koiran 36 000 kilometrin korkeudesta ja näkee samalla silmäyksellä 40 prosenttia Maan alasta.

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Muovi syrjäytti lasin

Yhdysvaltojen asevoimien tutkimusosasto DARPA on suunnitellut kaikkien aikojen suurimman avaruusteleskoopin. Se on saanut nimekseen Membrane optical imager for realtime exploitation eli MOIRE. Optiikalla, jonka läpimitta on 20 metriä, on mahdollista erottaa maanpinnalta vaikkapa koira, vaikka teleskooppi kiertää Maata 36 000 kilometrin päässä.

MOIREssa ei ole perinteistä painavaa lasioptiikkaa, vaan se perustuu kevyeen muovimateriaaliin. Teleskoopin optisessa järjestelmässä hyödynnetään tuorekelmun vahvuista muovikalvoa, joka kirkkaudeltaan vastaa lähes lasia. Kokoon taittuva optiikka ei avattuna heijasta säteitä niin kuin peili, vaan sen kuviokalvo taivuttaa valoa vyöhykkeisen Fresnelin linssin tavoin.

MOIRE erottaa kohteet metrin tarkkuudella

Korvaamalla raskaan lasin köykäisellä tekoaineella DARPA on ratkaissut vanhan perusongelman. Linssien ja peilien painohan vaikuttaa suoraan siihen, miten isoja ja tehokkaita perinteisellä tavalla valmistettavista ja kantoraketeilla kiertoradalle kuljetettavista teleskoopeista voidaan tehdä.

Muovin ansiosta MOIREn optiikassa ei tarvitse tinkiä tehosta eikä koosta, sillä se jää painoltaan joka tapauksessa höyhensarjalaiseksi. Suhteelliseksi painonvähennykseksi on laskettu peräti yli 80 prosenttia.

MOIRE tarkkailee maapalloa geostationaariselta radalta ajantasaisesti. Se voi videoida tapahtumia yhden kuvan sekuntivauhtia ja erottaa kerralla metrin tarkkuudella alan, joka on lähes puolet koko maanpinnasta.

Katso video MOIRE-teleskoopista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: