nb_u40 CERN 01

Higgsin hiukkanen ja WWW

Maailman suurin fysiikan tutkimuslaitos, CERN, täytti 60 vuotta maanantaina. Vuodesta 1954 alkaen Sveitsin ja Ranskan rajalla sijaitsevassa laitoksessa on tehty merkittäviä tieteellisiä löytöjä.

torstai 2. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Heinäkuussa 2012 tiedemaailma riemuitsi, kun Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin edustajat ilmoittivat, että niin kutsuttu Higgsin hiukkanen on löytynyt.

Higgsin hiukkasen vilahdus oli tutkimuslaitoksen tähänastisista saavutuksista suurin. Hiukkanen nimittäin antaa muille hiukkasille massan ja yhdistää sähkömagnetismin heikkoon ja vahvaan ydinvoimaan.

Kuuden vuosikymmenen aikana CERNissä on kuitenkin ehditty tuottaa paljon muitakin tärkeitä tutkimustuloksia. Olemme koonneet tähän niistä tärkeimpiä.

1973: Heikkoa vuorovaikutusta

Yksi ensimmäisistä suurista läpimurroista tehtiin vuonna 1973, kun Gargamelle-ilmaisimen kuplakammiolla saatiin todisteet siitä, että hiukkasten välillä vallitsee heikko vuorovaikutus.

Löytö auttoi yhdistämään kaksi perusvuorovaikutusta: sähkömagnetismin ja heikon ydinvoiman. Ja samalla se loi pohjan seuraavalle suurelle läpimurrolle.

1983: Bosonit tukevat standardimallia

Vuonna 1983 CERNin tutkijat ilmoittivat, että he ovat löytäneet kaksi bosonia eli alkeishiukkasta, jotka välittävät heikkoa ydinvoimaa.

W- ja Z-bosonien havaitseminen tuki fysiikan niin kutsuttua standardimallia, jossa kuvataan, miten luonnon rakennuspalikat vaikuttavat keskenään.

Ja vuonna 2012 löytynyt Higgsin hiukkanen oli viimeinen palanen, joka standardimallista puuttui.

1989: Haamuja laboratoriossa

Vuonna 1989 CERNin tutkijat onnistuivat ensimmäisinä selvittämään, miten monessa hiukkasessa on neutriinoja eli niin kutsuttuja haamuhiukkasia.

Neutriinoja syntyy ydinreaktioissa, erityisesti Auringossa käynnissä olevassa fuusiossa. Neutriinoilla ei ole sähkövarausta, ja niiden massa on erittäin pieni. Neutriinot vuorovaikuttavat vain hyvin heikosti muiden hiukkasten kanssa.

1995: Kaikessa aineessa on antiainetta

Neutriinojen olemassaolosta keskusteltiin vuosia. Samanlainen keskustelu käytiin antiaineesta, jota CERNissä onnistuttiin tuottamaan vuonna 1995.

Antiaine koostuu hiukkasista, joilla on sama massa kuin aineella, mutta sillä on vastakkainen varaus. Kun aine ja antiaine kohtaavat, ne kumoavat toisensa. Ilmiötä yritetään käyttää apuna syöpähoitojen kehittämisessä.

1989: World Wide Web oli tutkimusväline

Yksi CERNissä syntyneistä suurista keksinnöistä tehtiin vuonna 1989, kun brittifyysikko Tim Berners-Lee kehitti World Wide Webin eli järjestelmän, jossa tietoverkossa voidaan linkittää sivulta toiselle.

Berners-Lee oli töissä CERNissä ja halusi kehittää maailmanlaajuisen verkoston, jonka avulla tutkijat voisivat vaihtaa tietoja keskenään. Kun World Wide Web -ohjelma laitettiin 1993 julkiseen jakeluun, internetin käyttö helpottui huomattavasti... ja loppu on historiaa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: