unique finger prints

Voiko eri ihmisillä olla samanlaiset sormenjäljet?

Mistä tiedetään, että jossakin ei ole kahta ihmistä, joilla on samanlaiset sormenpäät?

keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Sormenjälkikuvioiden yksilöllisyys on tunnettu tosiasia, eikä mikään viittaa siihen, että päivänvalon voisi nähdä kaksi ihmistä, joilla olisi aivan samanlaiset sormenpäät.

Identtisten kaksostenkin sormenjäljet ovat erilaisia

Käsitystä puoltaa tilastollinen todennäköisyys, sillä käytännössä on mahdotonta ottaa sormenjäljet kaikilta maailman yli seitsemältä miljardilta ihmiseltä ja verrata niitä erojen ja yhtäläisyyksien toteamiseksi. Sormenjälkitutkimuksia on käytetty hyväksi rikostutkinnassa jo toista sataa vuotta eikä missään ole tänä aikana syntynyt tilannetta, jossa tutkijat olisivat olleet kahden vaiheilla vaikkapa silloin, kun epäilyksenalaiset ovat identtisiä kaksosia.

Todennäköisyys: yksi tapaus 64 miljardista

Vuonna 1911 kuollut brittiläinen tilastotieteilijä ja antropologi Francis Galton kannatti sormenjälkien hyödyntämistä rikosten selvittämisessä, sillä hänen laskelmiensa mukaan erehtymisriski oli minimaalinen.

Galton laski, että kahdella ihmisellä voi teoriassa olla samanlaiset sormenjäljet yhdessä tapauksessa 64 miljardista. Ajan mittaan ajatuksesta, että ihmisellä on aina yksilölliset sormenjäljet, tuli yleispätevä totuus.

Sormenjälkitunnistus onnistuu kuitenkin luotettavasti vain silloin, kun sormenpään ihon kohoumista ja kuopista syntyvä kuvio on selvä. Parhaat kosketuksesta kertovat jäljet löydetään yleensä kovista, sileistä aineista, kuten lasista.

Sormenjäljissä on neljä peruskuviota

Kaari

Silmukka

Kaksoissilmukka

Kierre

Vedenpaine rypyttää sormet

Sormenjäljet kehittyvät 3. ja 4. raskauskuukauden kuluessa. Silloin sormien kärjet paisuvat tyynymäisiksi sikiönesteen paineesta. Kun paine laskee, iho poimuttuu. Vaihtelun vaikutuksesta sormenpäiden ihoon syntyy kierteitä, kaaria ja silmukoita, jotka muodos­tavat jokaiseen sormeen aina omanlaisensa kuvion.

Sormenjäljet ovat koko elämän säilyvä ominaisuus. Ne saa häivytettyä lopullisesti vain tuhoamalla ihon polttamalla tai syövyttämällä. Ihokudoksen pitää arpeutua tällöin syviä kerroksia myöten.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: