sormenjälki

Sormenjälki paljastaa ihonvärin ja sukupuolen

Sormenjälki tai pikemminkin sormesta alustaan jääneet amino- ja rasvahapot sisältävät paljon vihjeitä sormenjäljen jättäjän sukupuolesta, elämäntavoista, kuten tupakoinnista, sekä aseiden ja räjähteiden käsittelystä.

keskiviikko 30. maaliskuuta 2016 teksti Esben Schouboe ja Therese Zillmer

Poliisi soittaa ja kertoo, että kotiisi on murtauduttu.

Aluksi järkytyt, mutta vähitellen rauhoitut ja alat hieman ihmetellä, kun poliisi pysyy melkein heti rikoksen jälkeen kertomaan yllättävän paljon tekijästä.

Sormenjälki jättää molekyylejä johtolangaksi

Tutkimusmenetelmä perustuu mikrometriä eli 0,001:tä millimetriä pienempiin hiukkasiin, jotka sitoutuvat sormenjäljen sisältämiin amino- ja rasvahappoihin. Näistä taas voidaan tehdä päätelmiä vaikkapa huumeista tai lääkkeistä.

Sormenpään ihon ominaispiirre, sormenjälkikuvio, jää pintoihin kosketuksen merkiksi. Etenkin kovassa, sileässä materiaalissa sormen ja pinnan kontaktikohta on kuin kemiallinen leima. Sen amino- ja rasvahapot sisältävät paljon tietoa.

Jauhenäytteet tutkitaan massaspektrometrillä, jolloin jauheen hiukkaset höyrystyvät ja ionisoituvat. Ioneista saadaan sitten molekyylitason vihjeitä sormenjäljen jättäjästä.

Analyyseissä on käynyt myös ilmi, että tummaihoisten sormenjälkikuvioissa on enemmän haarautuvia harjanteita kuin valkoihoisten. Noin viiden prosentin ero voi siis vinkata sormenjäljen jättäjän ihonväristä.

Sormenjälki kertoo sairauksista?

Molekyylitason tutkimukset, joissa analysoidaan niin proteiinien kuin rasvojenkin ainesosasia, kiinnostavat muitakin kuin rikostutkijoita. Tulokset puhuvat lahjomatonta kieltään esimerkiksi dopingista.

Lääketieteen kannalta jännittävää on taas se, että sormihiki voi kertoa ihmisen terveydentilasta. On saatu viitteitä siitä, että sairaudet vaikuttavat hien koostumukseen ja hajuun. Ilmeisesti tämän ansiosta koira saattaa vainuta syövän melko varhain.

Sukella sormenjälkien maailmaan

Lue lisää sormenjäljistä ja niihin liittyvistä tekniikoista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: