Fingerprint electricity

Sähkövirta paljastaa sormenjäljet

Brittiläinen tutkija on kehittänyt uuden tekniikan, joka voi paljastaa patruunan hylsyistä tai pommin osista sormenjäljet, jotka muuten jäisivät näkymättömiin.

tiistai 19. helmikuuta 2013 teksti Carsten Nymann

Aivan uusi tekniikka tarjoaa poliisille mahdollisuuden etsiä sormenjälkiä metalliesineistä, kuten patruunan hylsyistä ja pommien sirpaleista. Sormenjäljet saadaan esiin, vaikka pinta olisi kuivunut, sen päälle olisi maalattu tai se olisi altistunut valtavalle kuumuudelle esimerkiksi pommin räjähdyksessä. Siten rikostekniset asiantuntijat voivat paljastaa sormenjälkiä, jotka tähän asti ovat jääneet näkymättömiin.

Hyllytettyjä juttuja selvitetään

Menetelmän on kehittänyt John Bond brittiläisestä Leicesterin yliopistosta. Sitä on jo käytetty selvitettäessä ampumiskuolemia, joissa poliisi muuten on joutunut lopettamaan tutkinnan, kun tekijästä ei ole löytynyt fyysisiä jälkiä.

Sormenjälki syntyy, kun sormen iho jättää pintaan heikkoja hiki- ja rasvakuvioita. Hiki tai rasva tulee esiin, kun sormen koskemaa pintaa harjataan kevyesti tai sille sirotellaan sormenjälkijauhetta. Bondin menetelmällä sormenjäljet löytyvät myös silloin, kun hiki ja kosteus ovat jo kauan aikaa sitten haihtuneet ja perinteinen sormenjälki on kadonnut.

Bondin tekniikan lähtökohta on se, että hiki suolapitoisuutensa vuoksi syöpyy metallipintaan ja jättää siihen jäljen. Nämä jäljet tulevat esiin, kun metalli, esimerkiksi patruunan hylsy tai pommista jäänyt kappale, altistetaan 2 500 voltin sähköiselle jännitteelle ja samalla suihkutetaan pinnalle hienoa hiilijauhetta. Jauhe tarttuu niihin kohtiin, joissa hikeä on syöpynyt metalliin, ja siten sormenjäljet tulevat selvästi esiin.

Lue lisää: Kuolema tuli postissa

Tieteen Kuvalehti kertoo sarjassaan "Ratkaiseva todiste" rikoksista, joissa tekijä on paljastunut tieteen keinoin. Lehden numerossa 4/2013 julkaistiin artikkeli 17-vuotiaasta radioamatööristä Chris Marquisista, joka sai surmansa putkipommista. Tässä tapauksessa poliisilla olisi ollut hyötyä John Bondin uudesta sormenjälkitekniikasta. Valitettavasti sitä ei ollut vielä keksitty tapauksen tutkimusten aikana. Sen sijaan poliisi turvautui muun muassa massaspektrometriaan ja käsiala-analyysiin.

Lataa artikkeli napsauttamalla alla olevaa linkkiä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: