Vetypommi Bikini Island 1954

Radiohiili auttoi ajoittamaan vanhan murhan

Kun Judith Bartlett lähti töihin eräänä päivänä vuonna 1964, hän ei tiennyt, että oli nähnyt lapsensa viimeisen kerran. Hänen jäännöksensä löydettiin vuonna 2009, ja hänen kuolemansa ajankohta ajoitettiin erityisellä radiohiilimenetelmällä.

keskiviikko 19. elokuuta 2015 teksti Rolf Haugaard Nielsen

28-vuotias Judith Bartlett, kolmen pienen lapsen äiti, nähtiin viimeisen kerran elävänä vuonna 1964, kun hän lähti töihin. Sen jälkeen hän katosi jäljettömiin.

Vuosikymmeniä Bartlettin lapset ajattelivat, että hänen äitinsä oli hylännyt heidät ja aloittanut uuden elämän jossain muualla. Vuonna 2009 autiomaasta noin sadan kilometrin päässä pienestä Bathurstin kaupungista, jossa australialaisnainen oli elänyt, löytyi luuranko.

Löytö sai poliisin epäilemään, että kyseessä oli murhan uhri. Myöhemmin dna-profiili osoitti vainajan Judith Bartlettiksi. Poliisilta puuttui kuitenkin yksi ratkaiseva pala: tieto siitä, milloin Bartlett oli kuollut.

Poliisi otti yhteyttä radiohiiliasiantuntijaan

Australian poliisi otti siksi vuonna 2013 yhteyttä arkeologi Fiona Petcheyyn, joka työskenteli Waikaton yliopistossa Uudessa-Seelannissa. Hänen erikoisalaansa oli radiohiiliajoitus.

Kaikkien elävien olentojen soluissa on radiohiili- eli hiili-14-isotooppia määrä, joka vastaa ilmakehän radiohiilipitoisuutta. Kun eliö kuolee, eikä sen soluihin enää sitoudu hiiltä, radiohiilen määrä elimistössä alkaa vähentyä, koska se on radioaktiivista ja sitä hajoaa koko ajan. Radiohiilen hajoamisen perusteella voidaan laskea eliön kuolinaika.

Normaalia radiohiiliajoitusta ei voida käyttää tutkimuskohteissa, joiden ikä on alle 200 vuotta. Se johtuu siitä, että ihmisen aikaansaamat hiilidioksidipäästöt ovat muuttaneet radiohiilen ja tavallisen hiilen suhdetta ilmakehässä: radiohiiltä on nykyisin vähemmän suhteessa tavalliseen hiileen kuin ennen. On siksi mahdotonta ajoittaa ihmisen, eläimen tai kasvin kuolinaikaa tällä ajanjaksolla tarkasti.

Käyttöön otettiin epätavallinen radiohiilimenetelmä

Fiona Petcheyllä oli kuitenkin ässä hihassaan. Hän on yksi aivan erityisen radiohiiliajoitusmenetelmän kehittäjistä. Menetelmä perustuu ilmakehässä tehtyihin ydin- ja vetypommiräjäytyksiin vuosina 1952–1963. Ydinkokeissa vapautui hyvin paljon neutroneja, jotka kasvattivat radiohiilen määrä ilmakehässä merkittävästi.

Radiohiilipitoisuus alkoi nousta voimakkaasti 1960-luvun alussa, jolloin sen määrä kaksinkertaistui suhteessa luonnolliseen tasoon. Tämän perusteella Fiona Petchey pystyi vuonna 2013 vahvistamaan, että Judith Bartlett kuoli heti katoamisensa jälkeen vuonna 1964. Juttu on edelleen selvittämättä, mutta Australian poliisi tutkii sitä murhana.

Näissä paikoissa radiohiiltä vapautui runsaasti ilmakehään:

Normaalioloissa radiohiiltä muodostuu, kun Auringosta tai muualta avaruudesta peräisin olevat hiukkaset osuvat ilmakehän atomeihin ja vapautuu neutroneja. Kun neutronit sitten törmäävät typpi-14-atomeihin, typestä tulee radiohiili- eli hiili-14-atomeita.

Ydinkokeissa ilmakehään vapautui runsaasti neutroneja, jotka seuraavina vuosina kasvattivat radiohiili- eli hiili-14-atomien määrää voimakkaasti:

? 1945: Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettiin ydinpommit (37 kilotonnia).

? 1954: Yhdysvallat testasi vetypommia ensimmäistä kertaa Bikinin atollilla Tyynessämeressä (15 megatonnia).

? 1961: Neuvostoliitto teki Novaja Zemljan saarella Itä-Siperiassa ilmakehässä useita ydinkokeita vetypommeilla, joita kutsuttiin Tsar-Bombeiksi eli Tsaari-pommeiksi (50–58 megatonnia).

? 1963: Ydinvallat kielsivät yksimielisesti ydinkokeet ilmakehässä.

? Vuoden 1963 sopimuksen jälkeen: Ylimääräinen radiohiili- eli hiili-14 alkoi vähentyä ilmakehästä sitä mukaa kuin sitä sitoutui maapallon eliöihin.

? Vuoden 2020 jälkeen: Ydinkokeiden vaikutukset ovat jo niin vähäiset, ettei radiohiilimenetelmää enää voida käyttää tuoreiden kohteiden tarkkaan ajoitukseen.

Radiohiili ajoitti Torinon käärinliinan

Radiohiilimenetelmää on käytetty paljon muuhunkin kuin oudon kuolintapauksen ajoittamiseen. Esimerkiksi Jeesuksen käärinliinaksi väitetylle niin sanotulle Torinon käärinliinalle on tehty radiohiilianalyysi. Sen tulos oli yllättävä. Lue artikkelistamme lisää radiohiiliajoituksesta:

Judith Bartlett

Kuva: NSW Police

Judith Bartlett lähti kotoaan vuonna 1964 eikä palannut koskaan. Hänen lapsensa luulivat että äiti oli hylännyt heidät.

Vuonna 2013 arkeologi Fiona Petchey osoitti, että Judith Bartlett oli kuollut heti kadottuaan. Australian poliisi tutkii nyt hänen kuolemaansa murhana.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: