mord lyttende planter

Kasvin lehdet paljastavat murhaajan

Poliisitutkinnan uusiin aseisiin kuuluu visuaalinen mikrofoni: koska ääni aiheuttaa liikettä esimerkiksi kasvien lehdissä, puhe voidaan loihtia kuuluviin äänettömästä valvontavideosta.

maanantai 13. huhtikuuta 2015 teksti Anne Lykke ja Rasmus Kragh Jakobsen

Videovalvonnan uudet ulottuvuudet

Kaksi miestä supisee kahvilan pöydän ääressä murhasta, jonka toinen heistä aikoo pian tehdä. Paikalla on kuitenkin salakuuntelijoita. Kaksikolle ei tule mieleenkään epäillä, että vieressä kasvava koristekasvi ja lautasliinat voivat laverrella poliisille.

Vaikka mahdollisuus vaikuttaa vielä yhtä kuvitteelliselta kuin yhdysvaltalaisten rikossarjojen fiktiiviset tutkintamenetelmät, siitä saattaa olla apua tosielämän tekniselle rikostutkinnalle jo lähitulevaisuudessa.

Massachusettsin teknisen korkeakoulun (MIT), Microsoftin ja Adoben yhteistyönä syntynyt uusi menetelmä mahdollistaa puheen kuuntelemisen kasveista.

Sipsipussi juoruaa äänieristetyn lasin läpi

Puhetta pystytään onkimaan selville esimerkiksi turvakameran kuvaamaan mykkään videofilmiin tallentuneista mikroskooppisista värähdyksistä, jotka ääni kasvin lehdissä aiheuttaa. Kokeissa ääntä on pystytty ennallistamaan jopa sipsipussista, jota on kuvattu viiden metrin päästä ääntä eristävän ikkunan läpi.

VIDEO: Uuden menetelmän avulla sipsipussi lausuu runoja ja kasvi laulaa. Katso Massachusettsin teknisen korkeakoulun MIT:n video:

Ääniaallot selviävät videotallenteesta

Ääni etenee ilmassa mekaanisena aaltoliikkeenä ja panee kappaleet lähes poikkeuksetta värähtelemään. Värähdykset ovat usein vain millimetrin kymmenestuhannesosan luokkaa, joten niitä ei voi erottaa paljain silmin. Sen sijaan videokamera tallentaa ne.

Jäykät, raskaat ja kovat esineet, kuten saviruukut, värähtelevät vaimeammin kuin joustavat, kevyet ja pehmeät, kuten muovipussit. Niinpä värähdykset on helpompi rekisteröidä kasvin lehdestä kuin lautasesta.

Ääniaaltojen kappaleissa aiheuttama värähtely näkyy videon kuvasarjassa siis pikselikohtaisina värimuutoksina. Tietokoneohjelman avulla niiden pohjalta voidaan selvittää, miten suurista liikkeistä on kysymys.

Tietokone muuttaa värimuutokset ääneksi

Ohjelman mittaamat muutokset pikseleiden väreissä vastaavat ääniaaltojen aikaansaamia hetkellisiä paineenvaihteluja, joihin taas itse kuuloaistimus perustuu. Niinpä mittaustulos on muutettavissa kuultavaksi ääneksi.

Menetelmää testattaessa selvisi myös, että pikselien muutokset voidaan mitata jopa aivan tavallisella videokameralla kuvatusta filmistä. Kameran kenno ei nimittäin tallenna kuvaa kerralla, vaan kamera määrittää jokaiselle solulle väriarvon erikseen edeten rivi riviltä alaspäin. Tämä ei näy mitenkään tavallisessa tallenteessa, mutta sen ansiosta videosta voidaan eritellä erittäin nopeaa pientä liikettä.

Teknisellä vakoilullahan on jo pitkät perinteet. Esimerkiksi Neuvostoliitto käytti alkeellista kuuntelulaitetta kylmän sodan aikana. Ääniaallot saivat laitteen antennit värähtelemään, ja värähtelyjä tarkkailtiin mikroaalloilla.

Uudet menetelmät parantavat poliisin ja oikeuslääketieteilijöiden mahdollisuuksia paljastaa täydelliseksi luultuja rikoksia.

Kasvien ja sipsipussien videovalvonta on vain yksi esimerkki

Visuaalinen mikrofoni ei ole ainoa uutuus rikostutkinnan alalla. Lue lisää sovellusten ja satelliittien käytöstä syyllisten narauttamisessa:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: