nb_u35 ISIS

Ääni voi paljastaa pyövelin

Ohjelmaa, joka mittaa ihmisäänen taajuuksia, käytettiin selvittämään, kuka leikkasi yhdysvaltalaistoimittaja James Foleyn pään irti.

torstai 28. elokuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Silmukka kiristyy sen naamioituneen mestaajan ympärillä, joka Isis-järjestön videolla tappaa yhdysvaltalaisen toimittajan James Foleyn.

Videota on tutkittu perusteellisesti, ja teloittajan kehon kieli, silmät ja verisuonet ovat olleet tarkassa syynissä. Suurin huomio on kuitenkin keskitetty miehen ääneen, joka paljastaa selvästi brittiläisen aksentin.

Yhtä tarkka kuin sormenjälki

Tutkijat käyttävät hyväkseen sitä, että ihmisen äänessä on yksilöllinen piirre, joka antaa sille korkean tai matalan perustaajuuden.

Ohjelma, joka muuttaa äänen graafiseksi esitykseksi, paljastaa äänen taajuudet (värähdykset sekunnissa). Äänestä tehty graafinen esitys on yhtä yksilöllinen kuin sormenjälki. Kun tulosta verrataan muihin ääninäytteisiin, saadaan selville, onko kyseessä sama henkilö.

Huijaaminen ei onnistu

Menetelmää ei voi huijata. Jos henkilö yrittää muuntaa ääntään esimerkiksi puhumalla korkeammalta tai matalammalta, äänen profiili siirtyy ylemmäs tai alemmas, mutta peruskuvio pysyy silti samana.

Tietokoneohjelmilla voidaan tarvittaessa voimistaa ääntä ja suodattaa pois taustahäly ja muut häiriötekijät.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: