Volta

Top 10: Merkittävät keksinnöt

Olemme panneet maailman suurimmat keksinnöt tärkeysjärjestykseen. Oletko samaa mieltä järjestyksestä? Tutustu top 10 -listaamme ja äänestä omaa suosikkiasi.

torstai 31. tammikuuta 2013 teksti Maj Back Madsen

Maailman tärkein keksintö: Voltan sähköpari

Italialainen fyysikko Alessandro Volta esitteli vuonna 1800 arkikielessä patteriksi kutsutun pariston edeltäjän. Tässä Voltan patsaana tunnetussa sähköparikeksinnössä oli päällekkäin sinkki- ja kuparilevyjä. Ne oli ladottu niin, että väliin oli pantu suolavedellä kasteltu paperiliuska, ja yhdistetty ohuella metallilangalla. Tällä pinolla Volta sai aikaan heikon sähkövarauksen.

Voltan patsaan taustalla olivat italialaisen lääkärin Luigi Galvanin kuolleilla sammakoilla tekemät kokeet. Volta epäili, että eläinten raajat nytkähtelivät, koska ne oli ripustettu kuparikoukkuun ja niitä kosketettiin rautapuikolla. Suolaisen ruumiinnesteen ansiosta metallien välillä virtasi sähköä, joka sai elottomat lihakset jännittymään.

Sähköpari raivasi tietä sähkömoottorille

Voltan sähköpari oli sähköisen vallankumouksen lähtölaukaus. 1800-luvulla tehtiin monta mullistavaa keksintöä, jotka mahdollistivat sähköenergian käytön eri tarkoituksiin. Alan uranuurtajia oli brittiläinen Michael Faraday, joka ideoi esimerkiksi sähkömoottorin.

Lataa merkittäviä keksintöjä esittelevä top10 -artikkeli PDF-tiedostona napsauttamalla alla olevaa painiketta. Päästäksesi lataamaan sinun pitää olla kirjautunut sivustoon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: