Google China logo

Valvonta: Suodatin sensuroi internetiä

maanantai 31. tammikuuta 2011 teksti Otto Lerche Kristiansen

Yksi internetissä käytävän sodan keskeisistä aseista on ihmisten tiedonsaannin valvonta. Sen avulla pyritään ohjailemaan yleistä mielipidettä. Verkossa sensuuri tapahtuu estämällä pääsy tietyille verkkosivuille.

1. Tietokoneen käyttäjä yrittää päästä tiettyyn sivustoon kirjoittamalla sivun osoitteen selaimeensa tai napsauttamalla hakukoneen löytämää linkkiä.

2. Käyttäjän koneelta lähtenyt yhteyspyyntö törmää internetoperaattorin palomuuriin eli ohjelmaan, joka säätelee tietoliikennettä. Käytännössä palomuurin toimintaa ohjaa operaattori viranomaisten antamien määräysten mukaan.

3. Palomuuriohjelma analysoi käyttäjän yhteydenoton. Ohjelmassa voi olla suodatin, joka estää pääsyn tiettyjä sanoja (kuten ”porno” tai ”pommi”) sisältäville sivuille. Kehittyneemmät suodatinohjelmat havaitsevat myös sanat, jotka sisällöllisesti liittyvät kiellettyihin sanoihin (esimerkiksi ”räjähdys” tai ”panos”). Jos kiellettyjä sanoja ei esiinny sivuilla, pääsy sallitaan eikä käyttäjä edes huomaa, että palomuuri on tutkinut hänen toimiaan.

4. Jos palomuuri huomaa kielletyn sanan, se estää pääsyn sivulle ja ilmoittaa estosta käyttäjän tietokoneelle.

5. Palomuurin suodatinohjelma voi myös lähettää viranomaisille tiedon käyttäjän tietokoneen IP-osoitteesta ja sivuista, joille hän yritti päästä.

Iran ja Kiina rajoittavat kansalaistensa internetin käyttöä

2009: Kesällä 2009 Iranin pääkaupungissa Teheranissa oli laajoja mielenosoituksia maan vallanpitäjiä vastaan. Mielenilmaisuihin vastattiin kovin ottein. Kaduilla mielenosoittajia ahdistelivat mustilla moottoripyörillä ajavat turvallisuusjoukot, mutta hallitus iski myös internetissä. Huomattava osa Iranin internetliikenteestä suljettiin, jotta opposition kannattajat eivät voisi olla yhteydessä toisiinsa tai muualle maailmaan.

Kiinassa taas on järjestelmällisesti estetty tiettyjen hakusanojen käyttö Googlen hakukoneessa. Myös muun muassa Facebookin, YouTuben ja Wikipedian käyttöä kiinalaisilta tietokoneilta on rajoitettu. Tarkoituksena on valvoa kansalaisten tiedonsaantia. Maaliskuussa 2010 Google päätti siirtää kiinankielisen hakukoneensa Hongkongiin, jossa säännöt ovat höllemmät.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: