nb_u48 Regin

Vakoiluohjelma käyttää huolettomuutta hyväksi

Tällä viikolla paljastui, että netissä on vuodesta 2008 kiertänyt kaikessa hiljaisuudessa hyvin kehittynyt vakoiluohjellma. Kyberrikollisilla on helppoa, koska ihmiset eivät suhtaudu uhkiin vakavasti.

torstai 27. marraskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

”The website is not trusted” "Sivuston suojausvarmenne ei ole luotettava!"

Uuden yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan useimmat internetin käyttäjät ovat törmänneet tällaisiin varoituksiin – ja suurin osa heistä ovat jättäneet sen huomioimatta ja jatkaneet epäilyttävälle sivulle.

Utahilaisen Brigham Young -yliopiston mukaan monet väheksyvät selaimen antamia varoituksia siitäkin huolimatta, että tiedotusvälineet pursuavat juttuja nettiin vuotaneista alastonkuvista, identiteettivarkauksista ja troijalaisista.

Edistyksellinen vakoiluohjelma paljastui

Ja sillä voi olla vakavia seurauksia.

Tällä viikolla Symantec-tietoturvayritys ilmoitti, että netissä liikkuu tähän asti tuntematon vakoiluohjelma, joka kykenee tunkeutumaan syvemmälle tietokoneen syövereihin kuin mikään muu tunnettu haittaohjelma.

Regin-niminen ohjelma pystyy muun muassa varastamaan salasanoja, ottamaan näyttökuvia ja onkimaan kiintolevyltä poistettuja tiedostoja.

Vakoiluohjelma valvoo massoja

Symantecin mukaan vakoiluohjelma on niin korkeatasoinen, että sen kehittäminen on vaatinut useita vuosia ja valtavasti rahaa.

Samasta syystä Symantec uskoo, että Regin on jonkin hallituksen kehittämä vakoiluohjelma yritysten, viranomaisten ja yksityishenkilöiden valvontaan.

Ei vielä tiedetä, miten Regin on levinnyt, mutta väärennetyt verkkosivut ovat yleinen keino tämäntyyppisten ohjelmien jakeluun.

Seuraavan kerran selaimen varoitukset onkin syytä ottaa vakavasti.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: