nb_u42 snapchat

Snapchat-kuvat elävät internetissä

200 000 Snapchat-palvelulla lähetettyä kuvaa, joista monet ovat seksuaalisesti virittyneitä, on päätynyt nettiin. Kuvia nimittäin ei tuhota, vaan ne ainoastaan piilotetaan.

torstai 16. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Kun otat kuvan itsestäsi vähissä vaatteissa ja lähetät sen rakkaasi puhelimeen, se katoaa kymmenen sekunnin kuluttua eikä kukaan muu saa nähdä yksityistä viestiä. Väärin.

Snapchat-sovelluksen idea on se, että kuva katoaa heti sen jälkeen, kun vastaanottaja on nähnyt sen. Katoaminen ei kuitenkaan merkitse sitä, että kuva olisi tuhoutunut lopullisesti.

Kuva lojuu Snapchatin palvelimella

Kun kuva lähetetään Snapchatille, se kulkeutuu ensin yrityksen palvelimelle, jossa se säilyy, kunnes vastaanottaja on saanut sen.

Palvelun käyttäjä ei kuitenkaan voi tietää, milloin kuva tuhoutuu palvelimelta. Itse asiassa Snapchat ei edes takaa sitä, että kaikki kuvat poistetaan.

Piiloon, ei roskiin

Snapchat ei myöskään tuhoa kuvaa vastaanottajan laitteelta. Sen sijaan jokaiseen kuvatiedostoon liitetään koodipätkä, joka kertoo käyttöjärjestelmälle, että sovellukset eivät huomioi tiedostoa. Toisin sanoen sovellukset toimivat ikään kuin kuvaa ei olisi olemassa.

Oikealla ohjelmalla nämä turvakoodit voidaan kuitenkin paikantaa ja ennen kaikkea myös kiertää, jolloin hakkerit pääsevät käsiksi kuviin.

Näyttökuvia vastaan vaikeaa puolustautua

Lisäksi palvelussa on se heikkous, että vastaanottaja voi ottaa näyttökuvan juuri silloin, kun kaverin arkaluontoinen kuva vilahtaa näytöllä.

Jos vastaanottaja ottaa näyttökuvan, Snapchat kuitenkin tekee siitä ilmoituksen kuvan lähettäjälle.

Äskeinen kuvavuoto ei tapahtunut Snapchatin palvelimelta, vaan hakkerit iskivät kolmannen osapuolen sovellukseen. Paradoksaalista koko jutussa on se, että tämä yritys tarjoaa palvelua, jonka avulla Snapchatin kuvia voi säilyttää.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: