nb_u40 hacktivists

Kyberhyökkäykset yhä useammin poliittisia

Kiinalaiset teollisuusvakoilijat ovat joutuneet länsimaiden tarkkailuun. Tilastojen mukaan suuri osa kyberhyökkäyksistä on kuitenkin niin kutsuttujen haktivistien eli poliittisesti motivoituneiden hakkereiden käsialaa.

torstai 2. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Syyskuun alussa Pakistanin hallituksen verkkosivut joutuivat hakkereiden pommituksen kohteeksi. Hyökkäyksen seurauksena toiminnot lamaantuivat ja salaisia tietoja pääsi vuotamaan ulkopuolisille.

Kuka oli syypää? Niin kutsutut haktivistit, jotka osaavat asiansa ja tietävät, mihin iskevät. He protestoivat kyberhyökkäyksellään viranomaisten parissa vallitsevaa korruptiota vastaan.

Kyberhyökkäysten käyttäminen poliittisena aseena on ilmiö, joka valtaa yhä enemmän alaa, ainakin jos uskotaan Hackmageddon-blogin keräämää tilastoa hakkeroinnin motiiveista.

Tilaston mukaan hakkeroinneista 28,2 prosenttia tehdään poliittisin motiivein.

Rikolliset yhä johdossa

Suurin osa – 56,3 prosenttia – hyökkäyksistä on edelleenkin pesunkestävien rikollisten touhuja. Heidän tarkoituksenaan on varastaa kaikkea mahdollista: luottokorttitietoja ja salaiseksi luokiteltua tietoa.

Esimerkiksi kun yhdysvaltalainen Home Depot -verkkokauppa äskettäin joutui virushyökkäyksen kohteeksi, vaarassa olivat kaikkiaan 56 miljoonan asiakkaan luottokorttitiedot.

Rikollisuuden ja kolmannella sijalla nettihyökkäyslistalla olevan vakoilun välinen raja on kuitenkin varsin häilyvä. Viime aikoina lukuisissa hyökkäyksissä on todettu yhteys Kiinan valtion sponsoroimiin hakkereihin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: