Hacking

Hakkerit käyvät kybersotaa

Tälläkin sekunnilla eri puolilla maailmaa lauotaan digitaalisia ohjuksia. Hakkerit tavoittelevat tietoja käyttääkseen niitä omaksi tai maansa hyödyksi. Katso ajantasaiselta kartalta, missä kyberhyökkäyksiä tapahtuu, ja lue hakkereiden historiasta.

torstai 18. joulukuuta 2014 teksti Morten Kjerside Poulsen

Hakkerointi on nykyisin paljon muutakin kuin näppylänaamaisten nuorukaisten puuhastelua. Monet hakkerit ovat hyvin koulutettuja, asiansa osaavia aikuisia, jotka työskentelevät jonkin valtion palveluksessa. Heillä on yhä tärkeämpi rooli maailmanpolitiikassa ja valtioiden välisissä valtataisteluissa.

Yllä olevasta videosta saat selville, mitkä maat ovat parhaillaan kyberhyökkäyksen kohteena ja mistä päin maailmaa hyökkäykset tulevat. Voit myös tutustua ajantasaiseen karttaan.

Aikajana: Hakkerien 30-vuotinen historia

Hakkerit ja kyberhyökkäykset ovat luonnollisesti lisääntyneet sitä mukaa kuin tietokoneet ovat vallanneet yhä suuremman osa elämäämme. Ensimmäisistä 1980-luvun viruksista ja madoista on siirrytty täysimittaisiin kyberhyökkäyksiin, joiden kohteena ovat valtioiden tietojärjestelmät.

? Hakkerit 1980-luvulla: Tietokoneet yleistyvät

Kun pc:t yleistyivät, osa innokkaista tietotekniikan harrastajista, hakkereista, alkoi toimia krakkereina ja murtautua tietojärjestelmiin. Yhdysvalloissa tuli voimaan tietotekniikkarikoksia koskeva laki, ja alettiin puhua tietokoneviruksista. Ensimmäinen troijalaiseksi kutsuttu haittaohjelma paljastui.

 • 1982: Neuvostoliiton kaasuputki räjähti Neuvostoliiton kaasuputki rikkoutui, kun ilmeisesti Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelun CIA:n ohjelma nosti paineen liian suureksi venttiilisäätöjä ja virtausta muuttamalla.

? Hakkerit 1990-luvulla: Kaapatut tietokoneet hyökkäsivät

Ensimmäisessä laajamittaisessa hajautetussa palvelunestohyökkäyksessä sadat kaapatut tietokoneet ylikuormittivat palvelimia ja kaatoivat ne. Luottamuksellisten tietojen, kuten salasanojen ja pankkitunnusten, kalastelu sähköposteilla, puheluilla ja väärennetyillä verkkosivuilla räjähti käsiin.

 • 1994: Venäläishakkerit menivät konkurssiin Venäläinen V. L. Levin yritti omia yli 10 miljoonaa dollaria Citibankin tileiltä.

 • 1998: Moonlight Maze -hyökkäys iski USA:han Yhdysvaltojen viranomaiset havaitsivat vuonna 2000, että muun muassa Pentagon, Nasa ja energiaministeriö olivat kärsineet tietomurroista kaksi vuotta. Viedyt tiedostot sisälsivät muun muassa sotilassalaisuuksia. Murto tehtiin entisen Neuvostoliiton alueelta.

 • 1999: Serbit iskivät takaisin Serbialaiset hakkerit iskivät Naton kotisivulle vastalauseeksi liittouman Kosovoon tekemiin iskuihin.

  ? Hakkerit 2000-luvulla: Kyberhyökkäyksistä tuli ase

  APT-hyökkäykset. Nimi tulee sanoista advanced persistent threat eli kehittynyt jatkuva uhka. Ne ovat muun muassa valtioiden vakoilutarkoituksessa tekemiä paljon resursseja vaativia ja teknisesti hyvin toteutettuja niin sanottuja kohdistettuja hyökkäyksiä.

  • 2001: Kiina ja USA kybersodassa Yhdysvaltalaiset ja kiinalaiset hakkerit hyökkäsivät toistensa sivustoille sen jälkeen, kun maat olivat käyneet kiivasta väittelyä yhdysvaltalaisesta vakoilukoneesta.
  • 2001: Viemärivesi pääsi valloilleen Australiassa Maroochy Shiren jätteenkäsittelylaitos Australiassa joutui hakkerien iskun kohteeksi. Tuloksena melkein miljoona litraa viemärivettä valui puistoihin ja jokiin sekä Hyatt Regency -hotellin nurmikolle.
  • 2003–2006 "Titan Rain" iski USA:han Hakkerit iskivät muun muassa Yhdysvaltojen puolustusministeriöön, Lockheed Martin -aseyritykseen ja Nasaan. Asiantuntijat yhdistivat hyökkäykset Kiinan armeijaan.
  • 2008: Venäläiset hakkerit lamauttivat Georgian Kun Venäjän ja sen naapurimaan Georgian välinen konflikti kärjistyi avoimeksi sodaksi vuonna 2008, venäläiset krakkerit alkoivat tehdä tihutöitä georgialaisilla verkkosivuilla, tiedotusvälineissä ja yrityksissä. He onnistuivat häiritsemään viestintää pahoin.
  • 2009: Stuxnet vaurioitti Iranin ydinohjelmaa Stuxnet-mato aiheutti ensimmäiset ongelmat Iranissa. Yli tuhat uraania rikastavaa linkoa lakkasi toimimasta normaalisti.

Yhdysvalloissa asetettiin keväällä 2014 syytteeseen viisi kiinalaista, joiden epäiltiin murtautuneen ydinenergia- ja metallialalla toimivien yhdysvaltalaisten suuryritysten tietojärjestelmiin oletettavasti armeijan aloitteesta.

? Hakkerit 2010-luvulla: Kybersodasta fyysisiä seurauksia

Stuxnet-madon kehittäminen 2010 oli käännekohta. Virus osoitti, että kybersota on siirtynyt kybermaailmasta fyysiseen maailmaan, jossa hakkereiden toimet voivat aiheuttaa katastrofaalisia seurauksia esimerkiksi voimalaitoksissa ja sähkönjakelussa.

 • 2012: Saudi-Arabian öljy vaarassa Iranin tukema Oikeuden terävä miekka -ryhmittymä teki kyberhyökkäyksen Saudi-Arabian omistamaan maailman suurimpaan öljy-yhtiöön Aramcoon. Hyökkäys kohdistui 30 000 tietokoneeseen.

 • 2014: Snake saastutti Ukrainan Krimin kriisin alettua venäläiset krakkerit kuormittivat Ukrainan tietoverkkoja ja panivat sen johtohenkilöitä puhelinmottiin. Asiantuntijoiden mukaan Snake-niminen haittaohjelma saastutti maan poliitikkojen ja viranomaisten tietokoneita.

Tutustu hakkerien toimintaan

Lue lisää Yhdysvaltojen ja Kiinan kyberhyökkäyksistä ja maailmanlaajuisesta kybersodasta laajassa hakkerointia käsittelevässä artikkelissa:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: