virtuaalitodellisuus eksoskeleton

Virtuaalitodellisuus sai vuosia halvaantuneena olleen kävelemään

Käveleminen virtuaalitodellisuusmaailmassa auttoi kahdeksaa halvaantunutta ihmistä saamaan kehonsa hallinnan takaisin. Edistys oli niin suurta, että se muutti jopa potilaiden diagnoosia.

tiistai 16. elokuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Koehenkilöistä viisi oli ollut sidottuna pyörätuoliin selkäydinvamman vuoksi ainakin viisi vuotta. Kaksi heistä oli ollut halvaantunut yli vuosikymmenen.

Vuoden virtuaalitodellisuuslasiharjoittelun jälkeen kaikille kahdeksalle halvaantuneelle koehenkilölle palautui osa jalkojen tuntoaistista ja neljälle heistä myös osa lihasten hallinnasta. Neljällä koehenkilöllä muutos oli niin suuri, että heidän diagnoosinsa muuttui täydellisestä alaraajahalvauksesta osittaiseen.

LUE LISÄÄ VIRTUAALITODELLISUUDESTA TÄÄLTÄ

Halvaantunut alkaa taas hallita kehoaan

Kokeen järjesti yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijaryhmä. Se käytti virtuaalitodellisuusjärjestelmä, joka yhdistää aivot jalkoihin. Koetta kuvataan New Scientist -sivustossa.

Koehenkilöt harjoittelivat virtuaalitodellisuuslasien kanssa kaksi tuntia viikossa hallitsemaan avattarensa liikkeitä tekotodellisuudessa.

Kuvia virtuaalitodellisuusharjoituksista. Kuva: AASDAP

Kun koehenkilöitä pyydettiin kuvittelemaan kävelyä tekotodellisuudessa, he oppivat jälleen liikuttamaan jalkojaan mielessään.

10 vuotta liikkumatta

Myöhemmin harjoitusohjelmassa koehenkilöille puettiin remmelillä kiinnittettävä eksoskeleton eli ulkoinen tukiranka, joka auttoi heitä harjoittamaan kehonsa hallintaa, asennon ylläpitoa, tasapainoa ja käsien ja jalkojen liikuttamista.

13 kuukauden harjoittelun jälkeen nainen, joka oli ollut halvaantunut yli kymmenen vuotta, pystyi jälleen liikuttamaan jalkojaan omin voimin, kun tukiranka kannatteli hänen painoaan.

Tutkijoilla on nyt suunnitelmissa kokeilla samaa menetelmää ihmisillä, jotka ovat vammautuneet vain vähän aikaa sitten, jotta nähdään, tuottaako nopea kuntoutus vieläkin parempia tuloksia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: