Sunway TaihuLight

Japani rakentaa maailman nopeinta supertietokonetta

Kiina on hallinnut pitkään maailman nopeimpien tietokoneiden listaa, mutta nyt japanilaiset haluavat murtaa Kiinan valta-aseman maailman tähän asti nopeimmalla supertietokoneella.

tiistai 6. joulukuuta 2016 teksti Jakob Priess

130 petaflopsia eli 130 tuhatta biljoonaa laskutoimitusta joka sekunti.

Niin huima on maailman nopeimman tietokoneen laskentateho, kun Japani vuonna 2017 saa valmiiksi AI Bridging Cloud Infrastructure -supertietokoneen eli ABCI:n.

Käsittämätön 130 petaflopsin nopeus vie samalla maailman nopeimman supertietokoneen tittelin sitä nyt hallussaan pitävältä Kiinan 93 petaflopsin Sunway TaihuLight -koneelta.

Kiinan ykkösasema horjuu

Japanissa on tällä hetkellä ”vasta” neljänneksi eniten supertietokoneita maailmassa. Japanin edellä ovat USA, Kiina ja Saksa – ja japanilaisia kismittää erityisesti se, että kaksi maailman nopeinta tietokonetta sijaitsevat Kiinassa.

Japanin pääministeri Shinzo Abe onkin vedonnut maan elinkeinoelämään ja poliitikkoihin, jotta nämä yhdessä tekisivät työtä sen eteen, että Japani saavuttaisi jälleen ykkössijan teknologian maailmassa. ABCI on osa tätä yhteistyöprojektia.

”Meidän tietojemme mukaan maailmassa ei ole mitään muuta, joka olisi niin nopea", toteaa Satoshi Sekiguchi, jonka työpaikalle Japanin kansalliseen tieteen ja teknologian instituuttiin kaikkiaan noin 175 miljoonaa euroa maksava laskukone aikaan tulee.

Japani haluaa voittaa tekoälykisan

ABCI tulee japanilaisten yritysten käyttöön. Tällä hetkellä yritysten pitää hakea laskentatehoa ulkomailta, joten hanke vahvistaa Japanin teknologiasektoria huomattavasti.

AI Bridging Cloud Infrastructure -supertietokoneen on nimensä mukaisesti määrä antaa Japanille tiikerinloikka tekoälyn tutkimuksessa ja kehittämisessä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: