Sony laulu top

Sony tuotti maailman ensimmäiset tekoälyn säveltämät laulut

Sony on ensimmäisenä maailmassa säveltänyt kappaleita tekoälyn avulla. Toinen kappaleista kalskahtaa hieman Beatlekselta.

torstai 20. lokakuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Ajattelevat tietokoneet ovat viime vuosina jo vieneet maailmanmestaruuden maailman vaikeimmassa lautapelissä, Gossa, ja diagnosoineet rintasyövän 99 prosentin todennäköisyydellä.

Niistä on selvästikin tullut tietyillä alueilla niin älykkäitä, että ne kykenevät peittoamaan taitavimmatkin ihmiset.

Tekoälyalan suurimpia vaikuttajia ovat Googlen ja IBM:n tapaiset yritykset, mutta nyt myös Sony on hankkinut itselleen tekoälyä Flow Machines -nimisen ohjelman muodossa ja keksinyt laittaa sen askartelemaan hyvin luovan puuhan parissa.

Tulee mieleen Beatles

Sonyn tekoäly on onnistunut säveltämään ensimmäiset ei-ihmisen tekemät kappaleet. Ensimmäinen niistä muistuttaa Sonyn mukaan Beatlesin musiikkia:

Toinen on saanut innoitusta yhdysvaltalaisilta lauluntekijöiltä, kuten Irving Berlinilta, Duke Ellingtonilta, George Gershwinilta ja Cole Porterilta:

Laulu ja tekoäly ovat Sonyn Pariisissa toimivan luovan osaston Computer Science Laboratoryn käsialaa.

13 000 laulun nuotit käsittävä tietokanta

Sonyn tutkijat ovat saaneet tekoälyn säveltämään luomalla LSDB-tietokannan, jonne on tallennettu 13 000 laulun nuotit. Ne edustavat erilaisia musiikkityylejä ja eri säveltäjiä.

Tekoäly on käynyt läpi ja analysoinut kaikki 13 000 kappaletta, ja nyt kuka tahansa säveltäjää leikkivä voi tuottaa sen avulla laulun. Hänen tarvitsee ainoastaan valita musiikin tyylilaji.

Tämän jälkeen tietokone sylkee ulos nuotit ja sovituksen ja laulun tilaaja voi kirjoittaa niihin tekstin ja viilata lopputulosta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: