naiskoodaaja

Naisten taidot arvioidaan heikommiksi kuin miesten

Uusi tutkimus selvitti, että vaikka naisten taidot olisivat paremmalla tasolla kuin miesten, naisia arvostetaan vain silloin, kun he pitävät sukupuolensa salassa.

keskiviikko 17. helmikuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Tutkimuksessa, jonka tekijät pitävät sitä tähän asti laajimpana sukupuolierotutkimuksena, selvitettiin sitä, millaisina naisten ja miesten kykyjä pidetään ja miten niitä arvioidaan.

Koeryhmänä oli iso joukko koodaajia, ja joukossa oli sekä miehiä että naisia. Tutkijat havaitsivat, että naisten ohjelmointitaidot arvioitiin korkeammalle tasolle niissä tapauksissa, kun naisten henkilöllisyys ei ollut selvillä.

Heti kun koodaajaksi paljastui nainen, hänen työnsä arvostus romahti ja työ arvioitiin heikommaksi kuin mitä miehiltä yleensä odotetaan.

Koodaajien neuvot puntarissa

Tutkimuksen suorittivat Kalifornian polyteknisen valtionyliopiston ja Pohjois-Carolinan valtionyliopiston tutkijat.

He analysoivat GitHub-sivuston käyttäjien ehdotuksia. GitHub tarjoaa paikan avoimen lähdekoodin ohjelmien versionhallintaan. Noin 10 miljoonaa käyttäjää testaa siellä toisensa koodeja ja tekee parannusehdotuksia.

Anonyymit naiset hyväksytään

Tutkijat huomasivat, että jos käyttäjä saa parannusehdotuksen naiselta, jonka sukupuoli ei ole selvillä, käyttäjä hyväksyy ehdotuksen 71,8 prosentisssa tapauksista ja muuttaa omaa koodiaan.

Jos naispuolisen parannuksia ehdottaneen koodaajan sukupuoli on julkinen ja löytyy esimerkiksi naisen profiilista, ehdotusta noudatetaan vain 62,5 prosentissa tapauksista.

Tutkimus ei ole vielä ollut vertaisarvioinnissa, eikä sitä ole julkaistu tiedelehdessä, mutta siihen voi tutustua täällä.

Sitkeät sukupuolimyytit

Sukupuolien taistoa käydään myös ohjelmistokehityksen ulkopuolisessa maailmassa. Väitteet siitä, että miehet ovat naisia parempia suunnistamaan tai että naiset shoppaavat eniten, voivat kirvoittaa kiivaita keskusteluja. Miten on, pitävätkö tutut väitteet paikkansa?

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: