Computer

Kymmenen pc:n edeltäjää

Nykyisin tietokoneet pystyvät ratkaisemaan monenlaisia tehtäviä. Lue, millaisiin tehtäviin niiden edeltäjiä kuten helmitaulua, laskutikkua ja reikäkortteja käytettiin.

keskiviikko 19. tammikuuta 2011 teksti Lars Thomas

Nykyisin englannin kielessä tietokonetta merkitsevää computer-sanaa käytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1613. Tuolloin sillä tarkoitettiin henkilöä, joka suoritti laskutoimituksia (compute = laskea). Vasta 1800-luvun lopulla sillä alettiin viitata myös erilaisiin laskukoneisiin.

Nykyiset tietokoneet ovat ohjelmoitavia, ja niillä voidaa myös tallentaa valtavia tietomääriä. Sitä ennen jouduttiin käyttämään hyvin monenlaisia ja paljon kömpelömpiä menetelmiä:

2700 eaa.

Sumerissa käytettiin helmitauluja yksinkertaisiin laskutoimituksiin, kuten maksettavien laskemiseen kaupanteossa.

80 eaa.

Antiikin Kreikassa mies, joka oli taitava matemaatikko ja hallitsi myös mekaniikan, kehitti koneen, jolla voittiin laskea tiettyjen taivaankappaleiden sijainnit navigoinnin helpottamiseksi laivoissa. Konetta on säilynyt vain yksi kappale, niin sanottu Antikytheran kone.

1623

Wilhelm Scheibel keksi yksinkertaisen laskukoneen, jolla voitiin laskea lukuja yhteen ja vähentää niitä toisistaan. Koneessa oli kello, joka soi, jos luvut olivat liian isoja laitteen käsiteltäviksi. Konetta ei koskaan valmistettu prototyyppiä enempää, joka sekin tuhoutui tulipalossa.

1642

Ranskassa Blaise Pascal kehitti laskukoneen auttaakseen isäänsä, joka oli veronkantaja. Koneen tarkoitus oli lyhentää verojen laskemiseen kuluvaa aikaa.

1600-luku

1600-luvulle kehitettiin laskutikku, apuväline, jota käytettiin yleisesti teknisissä laskutoimituksissa 1900-luvun loppupuolelle saakka.

1801

Joseph Marie Jacquard rakensi automaattisen kutomakoneen, joka voitiin ohjelmoida alkeellisten reikäkorttien avulla.

1837

Charles Babbage kehitti mekaanisen laskukoneen, joka oli ohjelmoitavissa. Se ei yleistynyt, koska se oli erittäin iso, monimutkainen ja hyvin kallis. Lisäksi Babbage teki siihen jatkuvasti muutoksia.

1880-luku

Useiden kokeilujen jälkeen Herman Hollerith hoksasi, että paras tapa tallentaa tietoa laskukoneiden ja muiden tiedonkäsittelykoneiden käyttöön oli reikäkortti. Reikäkortteja käytettiin pitkälle 1900-luvulle saakka.

1937

George Stibitz rakensi ensimmäisen nykyaikaisen digitaalisen tietokoneen, jota kutsuttiin malli K:ksi. K juontui sanasta ”keittiönpöytä” (kitchen table), sillä Stibitz kokosi laitteen sen päällä.

1943

Toisen maailmansodan aikana britit käyttivät saksalaisten koodien murtamiseen Colossus-tietokonetta, joka oli yksi maailman ensimmäisistä suurista tietokoneista.

Lähteet: en.wikipedia.org: Computer www.computerhistory.org

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: