Joululaulu

Tekoäly teki erikoisen joululaulun

Kun tekoäly analysoi kuvaa joulukuusesta, ei tulokseksi ehkä saatu suurta taidetta, mutta syntyi kuitenkin tekoälyn ihan itse tekemä joululaulu.

keskiviikko 14. joulukuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Se tuskin pääsee aivan joululaulujen hittilistan kärkeen, eikä sitä varmasti löydy joululaulu-cd:ltä ensi vuonnakaan, mutta siitä huolimatta tämä joululaulu on aivan erityinen.

Sen melodia ja teksti eivät nimittäin ole ihmisen käsialaa, vaan laulun on luonut tekoäly, joka myös itse esittää kappaleen.

Kuuntele tekoälyn jouluviisu tästä

Neuraalikaraokea

Laulu on syntynyt Toronton yliopistossa Kanadassa. Siellä tutkijat loivat "neuraalikaraokeksi" kutsutun konseptin, joka tuotti joululaulun.

Lyhyesti selostettuna tietokoneelle syötetään kuva, ja kuvan analyysin tuloksena tekoäly luo laulun, jonka se itse osaa esittää.

Tässä tapauksessa tutkijat syöttivät koneelle kuvan koristellusta joulukuusesta, jonka alla oli lahjoja. Joululaulun tekstissä koristeet ovat selvästi mukana – vaikkakin tekoäly on tulkinnut ne kukkasiksi.

Ensin rytmi – sitten rummut

Tekoäly on saanut musiikinopetusta kuuntelemalla 100 tuntia musiikkia netistä. Koulutuksen jälkeen tekoäly kykeni luomaan yksinkertaisia rytmejä, joissa on 120 iskua minuutissa.

Siihen tekoäly sitten lisää rummut ja soinnut.

Lopuksi melodia saa sanat, jotka tekoäly on luonut niistä 3 390 sanasta, jotka se osaa. Yhteen iskuun mahtuu yksi sana.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: