chatbot topbillede 1

Nyt tietokone chattaa kuin ihminen

Monet yritykset ovat alkaneet käyttää tietokoneita vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin online-asiakaspalvelussa. Nämä chattirobotit osaavat jäljitellä ihmistä yhä paremmin. Mitsuku on chattirobotti, jonka kanssa voit kokeilla chattailua.

perjantai 4. syyskuuta 2015 teksti Jesper Bindslev

Chattirobotti Mitsuku voitti vuonna 2013 Loebner Prize -kilpailun, jossa tarkoituksena on uskotella ihmisille, että he tietokoneohjelman sijasta ovat tekemisissä ihmisten kanssa.

Yksityisen ohjelmoijan kehittämä Mitsuku kertoo olevansa 18-vuotias Leedistä kotoisin olevan nainen. Se vastaa kysymyksiin ja kehittyy, kun se on vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa.

CHATTIROBOTTI: Napsauta ja tutustu Mitsukuun ?

Allan Turing antoi inspiraation chattirobotin kehittämiseen

Vuosittain järjestettävään Loebner Prize -kilpailuun idea syntyi niin sanotusta Turingin testistä, jonka brittiläinen matemaatikko Alan Turing kuvasi vuonna 1950.

Kauan ennen tietokoneiden aikakautta Turing pohti, millaista olisi, jos ihminen ja tietokone keskustelisivat keskenään. Hän totesi, että jos keskustelua seurannut ulkopuolinen tarkkailija ei jutustelun jälkeen voisi erottaa, kumpi osapuoli on kumpi, tietokonetta voitaisiin pitää älykkäänä.

Loebner Prize -kilpailussa ensimmäisen Turingin testin läpäisseen tietokoneohjelman kehittäjä saa 100 000 dollaria. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1991 asti, mutta tähän mennessä ei yksikään chattirobotti ole onnistunut nousemaan lähelle maagista rajaa. Mitsuku ja muut vuoden voittajat palkittiin sen sijaan pronssimitalilla.

Chattirobotista videopeliin: Tekoäly kehittyy

Chattirobotit kehittyvät, kun ne kommunikoivat ihmisten kanssa. Googlen omistama Deepmind-yritys on kehittänyt tietokoneohjelman, joka ihmisen tapaan löytää uusien haasteiden edessä luovia ratkaisuja. Lue lisää alla olevasta artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: