Big data ebola 18/2014

HealthMap-sivusto paljasti ebolaepidemian

HealthMap-tarkkailujärjestelmä ennusti Länsi-Afrikan ebolaepidemian puhkeamisen yhdeksän päivää ennen WHO:n virallista ilmoitusta. Tämä oli tulos niin sanotusta big data -analyysistä.

maanantai 24. marraskuuta 2014 teksti Morten Kjerside Poulsen

Big data ennusti ebolaepidemian vuonna 2014

Automaattisen HealthMap-tarkkailujärjestelmän algoritmit käyvät yötä päivää läpi erikielisiä sivustoja, terveysraportteja, blogeja ja sosiaalisen median sisältöjä sen varalta, että niissä ilmenee viitteitä uhkaavien tartuntatautien leviämisestä.

Löydöt jaotellaan sen mukaan, mitä sairautta ne mahdollisesti koskevat ja mihin maahan tai maanosaan ne liittyvät. Ennestään tutut esiintymät erotetaan, jotta jäljelle jäävät vain uudet tai sellaisilta vaikuttavat terveysuhat. Löytöjen merkitys arvioidaan. Erittely perustuu riskianalyysiin. Sen tuloksesta riippuu, miten vakava varoitus annetaan.

Kevättalvella 2014 HealthMap-tarkkailujärjestelmän tutkijoille selvisi, että Länsi-Afrikassa on meneillään jotakin epätavallista. Kaikki merkit viittasivat ebolaan. Näin HealthMap paljasti ebolaepidemian yhdeksän päivää ennen Maailman terveysjärjestön ilmoitusta.

Murtovarkaiden uusi vihollinen: big data

Big data -analyysien avulla voidaan myös ennakoida murtovarkaiden seuraavia iskuja tai auttaa Netflix-tilausvideopalvelun työntekijöitä luomaan uusia menestyssarjoja. Lue lisää Tieteen Kuvalehden artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: