nb_u02 MacbookAir

Apple poisti uudesta kannettavasta USB-liitännän

Applen seuraavan sukupolven kevyistä MacBook Air -kannettavista puuttuu huhujen mukaan sekä USB-liitäntä että latauspistoke. Apple haluaa saada maailman ohuimman kannettavan tittelin jälleen itselleen.

torstai 8. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Las Vegasissa pyörähtivät käyntiin maailman suurimmat elektroniikka-alan messut. Yksi CES-messujen uutuuksista on Samsungin ohuen ohut kannettava, Ultrabook.

Samsungin Ativ Book 9 on kaikkiaan 32 prosenttia ohuempi ja se on painaa 12–39 prosenttia vähemmän kuin Applen viimeksi vuonna 2010 uuden ilmeen saanut Macbook Air.

Apple on tällä erää lyöty. CES-messuilla sillä ei ollut esittää mitään vastaehdokasta kilpailijan tuotteelle.

Apple suunnittelee häivekannettavaa

Jos Applen sisäpiiristä vuotaneita tietoja on uskominen, yritys on kuitenkin suunnittelemassa jotain aivan uutta kannettavien markkinoille.

Seuraavan sukupolven Air ilmeisesti esitellään 2015, ja 9to5mac-sivuston tietojen mukaan siitä tulee niin ohut, että sen nimi Applen sisäisessä viestinnässä on MacBook Stealth (stealth viittaa tekniikkaan, jolla muun muassa lentokoneet tehdään tutkassa näkymättömiksi).

Painon ja koon pienentämiseksi Applessa suunnitellaan sekä USB-liitännän ja SD-kortin että Applen oman magneettisen latauspistokkeen poistamista.

Apple panostaa uuteen super-USB:hen

Uudessa MacBook Airissa on ilmeisesti vain kaksi liitäntää: yksi puhelimelle ja yksi USB Type-C -liitäntä, joka on nopeampi kuin USB 3.0. Kannettava myös ladataan uuden USB-liitännän kautta.

Arvellaan, että Apple joutuu luultavasti tarjoamaan kaupan päälle myös jonkinlaisen usb-jakajan, johon käyttäjät voivat liittää kannettavaan laitteitaan, jos he haluavat samaan aikaan vaikkapa tulostaa ja ladata.

Yleisportti

USB (Universal serial bus) on tekniikaa, jonka avulla erilaisilta tietokoneisiin liittyviltä laitteilta voidaan ladata tietoja.

USB kehitettiin vuosina 1994–1996. Tavoitteena oli, että eri valmistajat eivät kehittäisi omia portteja omille näppäimilleen, tulostimilleen, näytöilleen jne.

USB-tekniikan enismmäinen sukupolvi pystyi siirtämään 1,5 megabittiä sekunnossa. Nopein nykystardardi USB 3.0 siirtää jopa 4,86 gigabittiä tietoa sekunnissa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: