Datacenter

Apple investoi miljardeja eurooppalaiseen tietoon

Teknologiajätti Apple sijoittaa yli 1,7 miljardia euroa kahteen uuteen jättimäiseen palvelinkeskukseen Tanskassa ja Irlannissa. Uudisrakentaminen voi hyödyttää epäsuorasti myös tieteen tekoa.

maanantai 23. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Viestit, reittiohjeet ja Lady Gagan uusin hitti eivät tästä lähtien enää käy Atlantin toisella puolella, kun niitä haetaan iPhonella.

Tietotekniikka- ja elektroniikkayritys Apple investoi kaikkiaan yli 1,7 miljardia euroa eurooppalaisen datakapasiteetin laajentamiseen perustamalla Tanskaan ja Irlantiin ennätyssuuret palvelinkeskukset.

Applen keskukset toimivat tuulienergialla

Palvelinkeskukset toimivat Applen mukaan uusiutuvalla energialla ja myös keskusten ylijäämäenergia kerätään talteen ja hyödynnetään kaukolämpöverkossa.

Uudet palvelinkeskukset käsittelevät Applen App Store -verkkokaupan, iMessage-viestipalvelun ja etenkin yrityksen moniin puhelinmalleihin sisältyvän elektronisen Siri-assistentin dataa.

Applen investoinnista voi olla tutkijoille hyötyä

Vaikka Applen palveluja käyttävät etupäässä tavalliset kuluttajat, yleisen palvelinkapasiteetin lisäämisestä on hyötyä suuresti myös tiedemaailmalle.

Nykyinen digiaikakausi kuormittaa usein suuresti niitä palvelinkeskuksia, jotka tallentavat kaiken käyttäjien keräämän tiedon. Aina, kun palvelimilla tehdään muutoksia, arvokasta tietoa saattaa kadota.

Apple ei ole ainoa laajentaja

Myös tutkijat pyrkivät samaan kuin Apple ja laajentavat tallennuskapasiteettia, jotta muun muassa arvokkaat tallenteet ensimmäisestä matkasta Kuuhun saadaan säilytettyä. Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: