nb_u23 Apple

200 000 dollarin tietokone päätyi kierrätyskeskukseen

Nainen siivosi autotallin miesvainajansa jäljiltä ja vei romut kierrätysasemallle – tietämättä, että niiden joukossa oli yksi ensimmäistä Apple-tietokoneista.

keskiviikko 3. kesäkuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

”Näin voi käydä vain Piilaaksossa.” Näin aloitti paikallisen NBC Bay Area televisioaseman juontaja kertoessaan katselijoille laatikosta, joka sisälsi erittäin arvokasta romua.

Laatikon toi elektroniikkaromun Clean Bay Area -kierrätysasemalle nainen San Fransiscon eteläosassa, jossa toimii paljon isoja teknologiayrityksiä.

Nainen oli siivonnut autotallin miehensä kuoleman jälkeen ja kerännyt ison läjän vanhoja, käytettyjä ja arvottomiksi luulemiaan tietokoneenosia laatikoihin.

Yhdessä laatikoista piili kuitenkin oikea aarre: Apple I -tietokone. Se on ensimmäinen Steve Jobsin ja Steve Wozniakin vuonna 1976 kehittämä tietokone ja ensimmäinen henkilökohtainen tietokone, joka toi tietotekniikan koteihin.

Yllättävä löytö

Apple I -tietokoneita on maailmassa vain muutama sata, minkä vuoksi Clean Bay Arean työntekijät eivät voineet kuvitellakaan löytävänsä sellaista, kun he alkoivat käydä laatikoita läpi muutaman viikon kuluttua.

”Emme olleet uskoa silmiämme. Luulimme, että se oli jäljitelmä, mutta se olikin aito,” kertoi Victor Gichun NBC Bay Arean haastattelussa.

Nyt kierrätysasema etsii laatikon tuonutta naista. Yrityksellä on tapana lahjoittaa alkuperäiselle omistajalle puolet rahoista, jotka se saa myymällä käytettyä elektroniikkaa. Tässä tapauksessa myyntituotto noin 200?000 dollaria, mikä vastaa noin 180?000 euroa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: