CERN Large Hadron Collider

Tieteen maailman kiinnostavimmat aiheet vuonna 2015

Tieteen Kuvalehti valmistautuu uuteen tiedevuoteen ja arvioi, millaisia asioita vuosi tuo tullessaan.

tiistai 6. tammikuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Arvostetut tiedelehdet Nature ja Science ovat povanneet, mitkä ovat tieteen kuumimmat aiheet vuonna 2015. Tieteen Kuvalehti kantaa kortensa kekoon ja kertoo, mitkä viisi asiaa toimituksen mielestä ovat tapetilla tieteessä vuonna 2015.

? FYSIIKKA: Kiihdytin paljastaa lisää hiukkasia

Maaliskuussa 2015 Cernissä Sveitsissä käynnistetään jälleen LHC- eli Large Hadron Collider -hiukkaskiihdytin.

LHC on aiemmin tuottanut todisteita pitkään etsitystä Higgsin hiukkasesta. Sitä on pidetty maailmankaikkeuden alkeishiukkasia käsittelevän standardimallin yhtenä merkittävänä puuttuvana palasena.

Cernin kiihdytin on 27 kilometriä pitkä, ja se sijaitsee 100 metriä maan alla.

Kahden vuoden työn ja odottelun jälkeen hiukkaskiihdytin on saatu valmiiksi seuraavaa koetta varten. Siinä törmäytetään jälleen hiukkasia valtavalla energialla ja toivotaan, että törmäyksissä syntyisi uusia hiukkasia. LHC:ssä hiukkaset törmäävät toisiinsa 13 teraelektronivoltin energialla. Energia on lähes kaksinkertainen verrattuna kiihdyttimen aiempaan ennätykseen.

Fyysikot toivovat törmäyksissä löytävänsä merkkejä niin sanotuista supersymmetrisistä hiukkasista, jotka ovat alkeishiukkasten eräänlaisia raskaita kaksosia.

? TEKNIIKKA: Lennokit tekevät tutkijoiden työt

Lennokit huolehtivat jo monista tehtävistä, mutta tekniikan nopeiden edistysaskeleiden ansiosta ne löytävät vuonna 2015 tiensä myös tieteen maailmaan.

Kuljettajattomat ajoneuvot voivat muun muassa auttaa tutkijoita keräämään näytteitä paikoista, joihin ihmisen on vaikea päästä, esimerkiksi napaseuduilta ja merenpohjasta.

? LÄÄKETIEDE: Rokote pysäyttää ebolan

Tutkijat odottavat kukistavansa ebolaepidemian, joka on riehunut Länsi-Afrikassa vuonna 2014 ja vienyt useiden tuhansien ihmisten hengen.

Tehokkain ase tautia vastaan on uusi rokote, joka voi estää ebolavirusta leviämästä laajemmalle. Kokeet, joissa testataan useita mahdollisia rokotteita, alkavat suunnitelmien mukaan vuonna 2015. Tulokset lienevät selvillä kesäkuussa, minkä jälkeen yksi tai useampi rokote on toivon mukaan valmis tuotantoon.

Vuonna 2014 ebolaan kuoli noin 8 000 ihmistä. Tänä vuonna tautiin aiotaan kehittää rokote.

Käynnissä on myös kokeita, joissa testataan jo tartunnan saaneiden hoitamista lääkkeillä. Yhdessä mahdollisessa hoidossa käytetään hyväksi ebolasta henkiinjääneiden veren sisältämiä vasta-aineita.

? AVARUUS: Kääpiöplaneetan valloitusvuosi

Nasan Dawn-luotaimen on määrä laskeutua kääpiöplaneetta Cerekselle maaliskuussa 2015.

Ceres on Aurinkokunnan viidestä kääpiöplaneetasta pienin, mutta se on Marsin ja Jupiterin välisen asteroidivyöhykkeen suurin kappale.

Kääpiöplaneetan kuoren alla saattaa olla vettä tai jäätä.

Toinen kääpiöplaneetta, joka saa vieraita vuonna 2015, on Pluto. Heinäkuussa Nasan New Horizons -luotain saapuu sen luo matkattuaan viisi miljardia kilometriä.

Pluton ja New Horizonsin kohdatessa päästään ensimmäistä kertaa tarkkailemaan läheltä kääpiöplaneetan kivistä pintaa, kuita ja kaasukehän koostumusta.

New Horizons tarkkailee Plutoa ja kerää siitä tietoja heinäkuussa 2015.

? PALEONTOLOGIA: 400 000 vuotta vanha dna kartoitetaan

Vuonna 2015 tutkijat aikovat yrittää kartoittaa kokonaan 400 000 vuotta sitten eläneen muinaisen ihmisen perimän.

Luuranko, josta dna on eristetty, kaivettiin esiin Pohjois-Espanjasta Sima de Los Huesos -luolastosta paikasta, joka tunnetaan myös "luuhautana". Siellä lepäävät yli tuhannen yksilön jäännökset.

Jos muinaisen ihmisen perimän kartoitus onnistuu, se voi valottaa eri ihmisryhmien suhteita ihmisen lajinkehityksen aikana.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: