nb_u04 Turing

Tekoälytutkijat päivittävät Turingin testiä

Tänä viikonloppuna maailman johtavat tekoälytutkijat ovat kokoontuneet pohtimaan Turingin testiä.

torstai 22. tammikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Alan Turing tunnetaan siitä, että hän rikkoi saksalaisten Enigma-koodin toisen maailmansodan aikana. Ja siitä, että hän suunnitteli ACE-tietokoneen.

Turing kuoli vuonna 1954. Neljä vuotta aiemmin kuuluisa matemaatikko kehitti testin, jonka tarkoitus on selvittää tekoälyn ihmismäisyys. Testi testaa, miten hyvin kone matkii ihmistä. Jotta kone läpäisisi testin, sen on esitettävä ihmistä niin uskottavasti, että sen vastauksista ei saada selville, onko kyseessä kone vai ihminen.

Turingin testiä on arvosteltu varsinkin sen jälkeen, kun viime kesänä väitettiin, että Eugene Goostman -ohjelma olisi läpäissyt testin.

Tekoälyn tutkijat pohtivat Turingin teorioita

Ohjelma läpäisi testin, vaikka se selvästikään ei ole modernin tekoälyn tasolla.

Siksi maailman johtavat tekoälytutkijat ovat tänä viikonloppuna kokoontunet Austiniin Texasiin, missä heidän tavoitteenaan on päivittää testiä vastaamaan nykyajan vaatimuksia.

Tutkijat haluavat muun muassa ottaa testiin mukaan yleistiedon ja kielellisten yhteyksien hallintaa. He tahtoisivat tivata tietokoneohjelmilta myös selityksiä ajankohtaisten tapahtumien syiksi.

Turing on ajankohtainen myös valkokankaalla

Turing itse ei kutsunut testiä Turingin testiksi, vaan sen alkuperäinen nimi oli ”The Imitation Game”. Koneenhan (tietokoneohjelman) piti nimenomaan matkia ihmistä.

”The Imitation Game” on myös uuden Turingista kertovan elokuvan nimi. Elokuva, jonka ensi-ilta on Suomessa helmikuun 20. päivänä, on jo maailmalla ehtinyt herättää uutta kiinnostusta Turingia kohtaan.

Lue lisää Alan Turingista alla olevasta artikkelista:

Turingin testi

Turingin testissä tuomari käy kirjallista keskustelua ihmisen ja tietokoneen kanssa.

Jos tuomari ei osaa päättää, keskusteleeko hän oikean ihmisen vai koneen kanssa, tietokone on läpäissyt testin.

Testin on havaittu olevan puutteellinen.

Pietarissa kehitetty tietokoneohjelma oli vuonna 2014 testissä olevinaan ukrainalainen 13-vuotias poika, jonka englannin taidoissa oli parantamisen varaa.

Tietokoneohjelma siis antoi tuomareille osittain puutteellisia vastauksia, jotka kuitenkin vaikuttivat niin inhimillisiltä, että 33 prosenttia tuomareista katsoi ohjelman läpäisseen testin.

Turingin testissä ei saa pisteitä oikeista vastauksista, vaan vastauksia arvotetaan sen mukaan, miten hyvin ne vaikuttavat ihmisen vastauksilta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: