nb_u38_bomber

Täsmäpommit osuvat Isis-terroristeihin

Länsi taistelee Isis-järjestön kaltaisia terroristijoukkoja vastaan entistä älykkäämmillä ja ennen kaikkea tarkemmin maaliinsa osuvilla pommeilla.

torstai 18. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Viikon kuluessa paljastui, että Isis-järjestö on suunnitellut laajoja terrori-iskuja Australiassa ja Norjassa.

Isisin vastaisessa taistelussa Yhdysvaltojen ilmavoimat käyttävät täsmäpommeja, jotka osuvat maaliinsa muutaman metrin säteellä.

Samaa tekniikkaa käytetään autoissa

Pommit itsessään ovat kuin pieniä miehittämättömiä ilma-aluksia. Ne löytävät kohteensa henkilöautoista tutun GPS-navigointijärjestelmän avulla.

Yleinen täsmäasetyyppi Boeingin JDAM (Joint Direct Attack Munition) on varustettu lentokoneen tarvoin säädettävillä siivekkeillä. Siinä on myös tietokone, GPS-vastaanotin sekä inertianavigointilaite, joka perustuu kiihtyvyyden, kallistuksen ja suunnan mittaukseen.

Kurssin korjaus ilmassa

Hetkeä ennen kuin lentokone pudottaa pommin, siihen syötetään tiedot sekä kohteen että pommin sijainnista. Kun pommi on matkalla, sen GPS-vastaanotin saa satelliiteilta paikkatietoja, jotta pommi ohjautuu tarkkaan kohteeseensa.

Jos pommin kurssia pitää muuttaa, tietokone korjaa siivekkeiden asentoa.

Lentäjä turvallisen etäisyyden päässä

JDAM-täsmäaseiden lisäksi käytössä on liitopommeja (JSOW, Joint Standoff Weapon), jotka voivat liitää ilmassa hyvin pitkän matkan.

Pommi voidaan laukaista lentokoneesta satojen kilometrien päässä maalista. Näin lentäjä ei joudu mahdollisen ilmatorjunnan tulilinjalle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: