nb_u29 rotat

Rotat paikantavat maamiinoja haistelemalla

Afrikkalaiset rotat etsivät maamiinoja Kambodžassa, jossa lähes 20 000 ihmistä on kuollut astuttuaan niihin vahingossa.

keskiviikko 15. heinäkuuta 2015 teksti Karine Kirkebæk

15 isokokoista rottaa on opetettu etsimään miinoja maasta herkällä hajuaistillaan. Rotat ovat lähes metrin mittaisia, jos mukaan luetaan myös häntä, ja ne painavat noin kilon.

Eläimet kykenevät haistamaan TNT:n eli trotyylin, jota käytetään miinoissa räjähteenä. Miinanetsijärotat ovat kotoisin Tansaniasta, ja ne on lähettänyt Kambodžaan belgialainen hyväntekeväisyysjärjestö APOPO, joka on harjoittanut ne tunnistamaan räjähteitä.

Banaani palkaksi

Vaikka rotat ovat suuria, ne eivät ole niin isoja, että niiden paino laukaisisi maamiinan. Siksi ne soveltuvatkin hyvin räjähteiden etsimiseen. Rotat käyttävät valjaita, ja ne on opetettu pysähtymään, mikäli ne haistavat miinan. Sitten ne kaivavat maata hieman, jotta miina tulee näkyviin. Jokaisesta miinasta ne saavat palkakseen banaanin.

Koekentällä, jonne oli piilotettu maamiinoja, rotat löysivät miinan keskimäärin 11 minuutissa. Ihmiseltä kuluisi hommaan viisi päivää.

Katso, miten rotat etsivät maamiinoja

Maamiinat ovat tappaneet 20?000

Kambodžassa sattuu paljon maamiinan aiheuttamia onnettomuuksia. Maan hallituksen mukaan lähes 20?000 ihmistä on saanut surmansa ja noin 44?000 loukkaantunut maamiinojen vuoksi sitten 1970-luvun lopun. Maamiinat ovat peräisin verisen sisällissodan ajalta, kun vallan kaappasivat Pol Potin johtamat punaiset khmerit.

Valtiollisen miinanraivausorganisaation The Cambodian Mine Action Centren mukaan maassa on 4–6 miljoonaa räjähtämätöntä miinaa, joista valtaosa sijaitsee maaseudulla. Nykyisellä tahdilla miinojen raivaaminen maasta kestää 20 vuotta.

Sähkönenä on myös tehokas

Rottien lisäksi myös koiria voidaan käyttää miinojen etsimisessä, mutta tekniset ratkaisut yleistyvät tälläkin alalla:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: