Liekinheitin

Yhdysvalloissa liekinheittimen saa ostaa kuka tahansa

Dieseliä ja bensiiniä vesipyssyssä! Yhdysvaltalaiset voivat nyt ostaa internetistä oman liekinheittimen, jolla rikkaruohojen kitkeminen käy käden käänteessä. Monet tosin käyttävät vimpainta leikkikaluna.

perjantai 4. syyskuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

Yhdysvaltalaisen Warrenin kapungin pormestari on raivoissaan. Ja syystäkin. Hän haluaa kieltää liekinheittimien käytön kaupungissaan.

Pormestari Jim Foutsin viha kohdistuu ennen kaikkea internetissä toimivaan yritykseen, joka myy kotikäyttöön tarkoitettuja liekinheittimiä. Pormestarin mielestä niitä voidaan käyttää joukkotuhoaseina.

Liekinheittimen suunnittelija Chris Byar on asiasta täysin toista mieltä.

”Miksi liekinheittimiä tehdään ja myydään? Koska ne ovat todella upeita vimpaimia", Byar kirjoittaa sähköpostiviestissään BBC:lle.

Katso video, jossa esitellään liekinheittimen toimintaa:

Liekinheitin tuhoaa rikkakasvit

Throwflame on toinen yritys, joka myy kotikäyttöön tarkoitettuja liekinheittimiä. Nämä laitteet ovat huomattavasti kookkaampia, ja niitä markkinoidaan puutarhatyökaluina. Yrityksen omistajan mukaan liekinheitin on oivallinen väline rikkaruohojen ja maahan pudonneiden oksien tuhoamiseen.

Liekinheitin sinkoaa liekit jopa kahdeksan metrin päähän. Kuva: Ion Productions.

Kotitekoinen liekinheitin toimii periaatteessa samalla tavalla kuin iso vesipistooli. Veden tilalla siinä on kuitenkin herkästi syttyvää nestettä. Pumppu paineistaa nesteen ja suihkauttaa sen kovalla voimalla liekinheittimen suusta ulos. Vesipistoolissa pumppu on useimmiten käsikäyttöinen, liekinheittimessä se toimii paristolla.

Liekinheittimen suussa on sytytin, joka sytyttää nesteen. Käsikäyttöisessä liekinheittimessä sytytin toimii kaasulla. Kun neste suihkuaa heittimen suusta, sytytin saa sen palamaan, ja neste palaa koko lentomatkan ajan.

Rikkaruohojen kitkeminen käy liekinheittimellä nopeasti. Touhu on todella vaarallista.Kuva: Ion Productions.

Dieselin ja bensiinin sekoitus toimii parhaiten

Liekinheittimien valmistajat suosittelevat, että nesteenä käytetään dieselin ja bensiinin sekoitusta. Diesel yksin ei käy, sillä se syttyy vasta korkeammissa lämpötiloissa kuin mitä sytyttimellä saadaan aikaan. Bensiini sen sijaan syttyy heti, mutta se ei pala niin pitkään kuin diesel, joten yksinomaan bensiinillä ei saada aikaan näyttävää liekkiä.

Kun käytetään bensiinin ja dieselin sekoitusta, nesteessä oleva bensiini sytyttää seoksen ja diesel pidentää liekin palamisaikaa – usein liekki palaa vielä senkin jälkeen, kun se on osunut kohteeseensa.

Maryland on Yhdysvaltojen osavaltioista ainoa, jossa liekinheittimien käyttö on kielletty. Kaliforniassa niiden käyttö on luvanvaraista, ja Virginiassa niitä saa käyttää vain, jos niitä ei ole kiinnitetty ajoneuvoihin.

Suomessa yksityishenkilöt eivät saa pitää hallussaan liekinheittimiä.

Tulevaisuuden palomies taltuttaa liekkejä sähkösauvalla

Useimpien mielestä palon torjuminen on järkevämpää toimintaa kuin liekinheittimillä leikkiminen. Yhdysvaltojen puolustusvoimien DARPA-kehitysyksikössä kehitetään sähkösauvaa, jonka avulla palomiehet saavat liekit väistymään. Lue lisää artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: