destroyer teaser image

USA testaa näkymätöntä sota-alusta

Yhdysvaltojen laivaston huipputekniikkaa pursuava USS Zumwalt -hävittäjä on lähtenyt neitsytmatkalleen Atlantille. Puolisuunnikkaan mallinen peltipurkki on kaikkea muuta kuin kömpelö alus, ja tutkassa se naamioituu kalastusveneeksi.

keskiviikko 16. joulukuuta 2015 teksti Mikkel Skovbo

Lähinnä kubistiselta teokselta näyttävä USS Zumwalt -hävittäjä on lähtenyt Yhdysvalloista Mainen osavaltiosta Atlantille ensimmäiselle testimatkalleen. Yhdysvaltojen laivaston uusinta alusta testataan valtameriolosuhteissa ja viimeiset parannukset alukseen tehdään talven kuluessa.

Alus on Yhdysvaltojen tähän asti suurin ja tehokkain hävittäjä. Se voi kuljettaa 80 ohjusta, laseraseita ja sähkömagneettista raidetykkiä. Koostaan huolimatta hävittäjää on lähes mahdotonta havaita tutkalla.

Hävittäjä naamioituu kalastusveneeksi

USS Zumwalt -aluksessa ei ole 90 asteen kulmia, ja koska sen kyljet ovat kauttaaltaan vinot, tutkasäteet siroavat niissä niin, että aluksen havaitseminen vaikeutuu.

Tutka lähettää sähkömagneettisia aaltoja, jotka sitten heijastuvat takaisin aluksen kohdatessaan. Tutkasignaalin voimakkuus riippuu aluksen pintojen kallistuskulmasta. Tutkassa piirtyvät esiin erityisesti suorat kulmat sekä terävät kulmat ja esineet.

Juuri tästä syystä USS Zumwaltin ulkopinta on muotoiltu niin, että se sirottaa tutkasäteitä mahdollisimman tehokkaasti. Lisäksi aluksesta puuttuvat kaikki ulkonevat kohdat, sillä antennit ja asejärjestelmät ja muu tekniikka on sullottu hävittäjän sisään.

USS Zumwalt -hävittäjässä kaikki keulasta ahteriin on vinoa. Häivetekniikkaa hyödyntävä muotoilu vähentää aluksen näkyvyyttä tutkassa.

Lisäksi alukseen on käytetty 3 500 m3 eli kaikkiaan siis puolentoista olympia-altaan verran synteettistä vaahtoa. Vaahto on kevyttä ja kestävää komposiittimateriaalia, joka imee tutkasignaaleja tehokkasti itseensä.

Aluksen muotoilu ja tutka-aaltoja imevä pinta heikentävät tutkakaikuja. Yhdysvaltojen laivaston mukaan USS Zumwaltin tutkakaikuja on onnistuttu vähentämään siinä määrin, että mahdollisuus sen havaitsemiseen on vain 1/50 tavalliseen hävittäjään verrattuna. Koska hävittäjä vaikuttaa tutkassa kalastajapurkilta, se voi välttää tutkaohjauksisia ohjuksia.

Hiipivä hävittäjä

Uusi hävittäjä osaa siis piiloutua tutkilta, mutta sen lisäksi se on myös erittäin hiljainen, joten esimerkiksi sukellusveneiden on vaikeaa havaita sitä. Koska aluksen aiheuttama lämpösäteily on myös pyritty minimoimaan, lämpöhakeutuvien ohjusten on vaikempi paikantaa sitä kuin perinteisiä aluksia.

USS Zumwalt -hävittäjässä on lisäksi niin kutsuttu tumblehome-runko. Toisin sanoen hävittäjän keula halkoo vettä tehokkaasti ja jättää jälkeensä vain minimaalisen vanan. Siksi satellittien ja lentokoneiden on vaikeaa havaita alusta ilmasta.

Keula on suunniteltu niin, että se halkoo aaltoja optimaalisesti.

Uusi runko on yksi syy siihen, miksi USS Zumwaltia testataan Atlantilla. Monet asiantuntijat ovat epäilleet rungon ominaisuuksia kovassa merenkäynnissä. Alus testataankin huolella, ennen kuin se otetaan aktiivipalvelukseen.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, Bath Iron Works -varustamo toimittaa tulevina vuosina Yhdysvaltojen laivastolle kolme saman tyypin hävittäjää. Hinta: reilut 12 miljardia euroa.

Merten monityökalu on raskaasti aseistettu

Huipputeknisen hävittäjän välineet on suunniteltu monikäyttöisiksi. Hävittäjän on määrä tukea maaoperaatioita, taistella merellä ja suojata itseään lentokoneilta, sukellusveneiltä ja muilta aluksilta. Tässä ote USS Zumwaltin arsenaalista:

? IKUISUUSTYKKI: Aluksen etukannella on piilossa kaksi 155 mm:n tykkiä. Ne ovat tehokkaimpia sota-alukseen asennettuja tykkejä sitten toisen maailmansodan, ja niiden kantama on 160 kilometriä. Tulitus niillä ei keskeydy, sillä niihin voidaan lisätä ammuksia myös tulituksen aikana, koska niissä on käytetty niin kutsuttua infinite magazine -konseptia.

? LASERASEET: Niin kutsuttu Laser Weapon System on tulossa myös Yhdysvaltojen laivastoon. Lasertykillä voidaan ampua lennokkeja, lentokoneita ja pieniä aluksia. Yksi lataus maksaa vain euron, mikä on huomattava säästö, sillä perinteinen maasta laukaistava ohjus maksaa noin 150 000 euroa.

? OHJUKSET: Hävittäjän pääasejärjestelmään kuuluu 20 ohjussiiloa, joissa kussakin on tilaa neljälle ohjukselle. Ohjukset voidaan suunnata lentokoneisiin, maakohteisiin tai toisiin aluksiin.

? YLIÄÄNITYKKI: Yhdysvaltojen laivasto kehittää parhailaan sähkömagneettista raidetykkiä, joka voidaan asentaa USS Zumwaltille. Voimakas sähkövirta luo kaksi vahvaa magneettikenttää, jotka antavat ammukselle yli 9 000 kilometrin tuntinopeuden. Ammus siis kiitää seitsenkertaisella äänennopeudella. Ammuksessa ei ole räjähteitä, vaan se pirstoo kohteensa pelkästään liike-energian voimalla. Tykki vaatii paljon virtaa, mutta USS Zumwaltin 78 megawatin kaasuturbiini tuottaa sitä riittävästi. Aluksen tuottama energiamäärä riittäisi 10 000 kotitaloudelle.

Hävittäjä tulevaisuudesta

USS Zumwaltin tekniset ratkaisut on tehty maailmassa, jossa aseteollisuus kehittyy nopeasti. Lue lisää tulevaisuuden älykkäistä ohjuksista ja kurssiaan muuttavista ammuksista:

USS ZUMWALT

? Pituus: 183 metriä ? Paino: 15 000 tonnia ? Huippunopeus: 30 solmua (56 km/h) ? Miehistö: 158 ? Hinta: noin 4 miljardia euroa

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: