nb_u39 jagerfly

Hävittäjä tulikokeessa ISIS-ilmaiskussa

Yhdysvaltojen ilmavoimat lähetti viime viikolla F-22 Raptor -hävittäjän tekemään ilmaiskuja Syyriaan. Kaksinkertaisella äänen nopeudella lentävä superkallis kone pystyy piiloutumaan tutkilta ja nappaamaan radiosignaaleja.

torstai 25. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Tiistain vastaisena yönä Yhdysvaltojen johtama ISIS-järjestön vastainen liittouma alkoi tehdä ilmaiskuja järjestön tukikohtiin Syyriassa.

Iskut olivat ensimmäinen kerta, kun F-22 Raptor -hävittäjää käytettiin taistelutehtäviin.

F-22 Raptor on kaksimoottorinen häivehävittäjä, joka lentää muita nykyhävittäjiä korkeammalla, nopeammin ja näppärämmin.

Suunniteltu ilmaherruushävittäjäksi

Koneen kehitys alkoi jo vuonna 1981. Silloin ideaa kutsuttiin nimellä ”air superiority fighter”. Kuten nimikin kertoo, koneen suunnittelussa keskityttiin siihen, että se pystyy voittamaan ilmataistelussa kaikki muut hävittäjät.

F-22 Raptor voi lentää pitkiä matkoja ääntä nopeammin muun muassa siksi, että sen runko on tehty kevyistä ja kestävistä metalleista, kuten titaanista.

Elektronista sodankäyntiä

Vuosien saatossa on todettu, että ilmataisteluihin suunniteltuun koneeseen pitää lisätä myös muita toimintoja.

Nykyisin F-22 voi tehdä maapommituksia ja harjoittaa niin kutsuttua elektronista sodankäyntiä, eli häiritä radiosignaaleja tai suorittaa tiedustelulentoja suurissa korkeuksissa.

Kone on liian kallis

Kehityshistoriansa vuoksi F-22 on auttamattomasti liian kallis, kun sitä verrataan vaikka uuteen F35 Lightning II -hävittäjään, joka on alun perinkin suunniteltu toimimaan monissa erilaisissa tehtävissä.

F-22 Raptor -hävittäjän tuotanto keskeytettiin 2009. Nyt Yhdysvaltojen ilmavoimilla on 187 superhävittäjää, joiden myynti muihin maihin on kielletty.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: