Trawler Cohasset

Kauko-ohjauksinen kamera paljasti varustelun puutteet

Pienistä kalastuslaivoista tehtiin partioaluksia, jotka osallistuivat taisteluun Atlantin herruudesta vajavaisesti aseistettuina.

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Historia kertoo

Kesäkuun 19. päivän vastaisena yönä USS YP-389 -alus oli valvontatehtävissä Pohjois-Carolinan rannikolla, kun saksalainen sukellusvene yllätti sen. Taistelu oli epätasainen, sillä yhdysvaltalaislaiva oli sotilastarkoituksiin muunnettu troolari Cohasset. Tämä syksyllä 1941 valmistunut 31-metrinen laiva oli varustettu vasta myöhemmin kevyellä aseistuksella.

Kun Yhdysvaltojen laivasto taisteli japanilaisia vastaan Tyynellämerellä, maa turvasi Atlantin merikuljetuksia YP-389:n kaltaisilla aluksilla. Pohjois-Carolinan edusta oli hyvin riskialtis.

Marine archeologists

Torpedokujaksi kutsutulla merialueella upposi noin 400 alusta. Niihin kuului myös YP-389, joka vajosi merenpohjaan puolitoista tuntia kestäneen taistelun jälkeen. Kuusi miehistön jäsentä kuoli.

Arkeologia osoittaa

Vuonna 2009 Yhdysvaltojen meren- ja ilmakehäntutkimushallinnon NOAA:n arkeologit paikansivat kauko-ohjauksisella kamerarobotilla YP-389:n noin 91 metrin syvyydestä. Sen hylky oli säilynyt suhteellisen hyvin. Kylkiin syntyneistä aukoista päästiin kuvaamaan aluksen sisäosia.

Nykyaikainen tarkkuuskamera tallensi hylyn viimeistä piirtoa myöten sisältä ja ulkoa. Kuva-aineisto paljastaa yksityiskohtaisesti, mitä tavallisille kalastusaluksille tehtiin, kun ne muutettiin sotalaivoiksi.

Wreck of YP-389

Yhdysvaltalaisen partioaluksen aseistus käsitti yhden 76 millimetrin kansitykin, kolme konetykkiä ja neljä syvyyspommia. Siinä ei sen sijaan ollut esimerkiksi kaikuluotainta, josta olisi voinut olla apua saattue- ja valvontatehtävissä.

YP-389:n kuvaus kuului laajempaan tutkimushankkeeseen, jossa kartoitetaan Pohjois-Atlantin hylkyjä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: