paper roll scanner

Skanneri lukee kääröt avaamatta

Uusi skanneri: Röntgentekniikka tekee muinaiset tekstit luettaviksi

perjantai 6. syyskuuta 2013

Monet vanhimmista asiakirjoista ja kirjallisuuden teoksista ovat rullalle käärittyä pergamenttia eli ohutta nahkaa. Historiallisen arvokkaita tekstejä on vaikeaa lukea, koska hapertunut pergamentti hajoaisi, jos käärö avattaisiin. Avuksi on tullut röntgensäteitä käyttävä skanneri, jolla kääröjen sisältö saadaan esille rullia avaamatta.

Skannerin röntgensäteet reagoivat erityisesti rautaan, jota on muinoin käytetyssä parkkihappomusteessa. Tämäntyyppinen muste oli yleinen kirjoitusväline Euroopassa 1100–1800-luvuilla.

Tietokone luo 3D-kartan

Kirjakääröjä on luettu skannereilla ennenkin, mutta Cardiffin ja Lontoon yliopistojen yhteistyönä kehitetty röntgentomografi saa tekstin esiin paljon paremmin luettavassa muodossa kuin aiemmat menetelmät. Laitteen tekniikka kehitettiin alun perin hammaslääkärien tutkimuksia varten.

Skanneri ottaa kääröstä viipalekuvia, joita yhdistämällä tietokoneohjelma luo kolmiulotteisen kartan musteen eli tekstin sijainnista. Kun tietokone yhdistää tiedon tekstin sijainnista tietoon pergamentin taitteista ja poimuista, syntyy digitaalinen selailtava versio kirjakääröstä.

Testeissä skanneri luki hyvällä menestyksellä keskiaikaista englantilaista lakitekstikääröä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: