scifi teleport

Teleportaatio

Maailmassa, jossa teleportaatio onnistuu, ei tarvita liikennevälineitä. Siirtyminen paikasta toiseen tapahtuu niin, että ihminen hajotetaan ja tieto hänen koostumuksestaan kuljetetaan salamannopeasti määränpäähän.

maanantai 6. toukokuuta 2013 teksti Søren Bjørn-Hansen

Fiktio:

Star Trekissä teleportaatio toimii siten, että ihmisen tai esineen energiakuvio hajotetaan atomeiksi ja lähetetään matkaan tietona. Määränpäässä tiedosta kootaan alkuperäinen ihminen tai esine. Menetelmällä Enterprisen miehistö voidaan nopeasti sädettää vieraalle planeetalle. Kärpänen-elokuvassa (1986) tutkija yrittää siirtää itseään teleportaatiolla. Siirtokapseliin livahtaa kuitenkin myös kärpänen. Tietokone sekoaa, ja se yhdistää tutkijan ja kärpäsen geenit.

Fakta:

Laskelmien mukaan tavallinen laajakaistayhteys ei riitä ihmisen siirtämiseen. Yksi henkilö olisi tiedoksi muutettuna noin 900 miljoonaa gigatavua eli 40 miljoonaa blu-ray-levyllistä dataa. Jos internetyhteys voi lähettää 10 gigabittiä tietoa sekunnissa, ihmisen lähettämiseen kuluisi 23 vuotta. Sitten pitäisi vielä saada ihminen koottua uudelleen. Kööpenhaminassa Niels Bohr -instituutissa onnistui tosin vuonna 2006 valonsäteellä tehty koe, jota voidaan pitää eräänlaisena teleportaationa.

Tieteen Kuvalehden arvio: Utopiaa

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: